Učenici razredne nastave mogu izabrati još jedan izborni predmet: Od iduće školske godine stiže informatika

informatika
Foto: Pixabay

Od iduće školske godine svi će učenici razredne nastave moći odabrati za izborni predmet informatiku. Za nastavu izborne informatike predviđeno je 70 sati nastave godišnje.

Za tu namjenu predviđeno je dodatno opremanje 1.137 područnih škola u iznosu od 15,3 milijuna kuna. Sredstva će se namjenski dodijeliti matičnim osnovnim školama koje će samostalno provoditi nabavu hibridnih računala za područne škole, priopćilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Podsjetimo, ranijim ulaganjem opremljena je barem jedna nova informatička učionica u matičnim osnovnim školama.

– Digitalna transformacija sustava obrazovanja jedan je od prioriteta od samog početka mog mandata. U tom kontekstu posebno bih spomenula zajednički projekt Ministarstva, Instituta za razvoj i inovativnost mladih i CARNET-a – ProMikro gdje je osigurano oko 45.000 mikroračunala s ciljem podizanja digitalne pismenosti u različitim nastavnim predmetima i izvannastavnim aktivnostima, zatim uvođenje obvezne informatike u petim i šestim razredima u svim osnovnim školama, novi kurikulum informatike u svim razredima osnovne i srednje škole te najveće ulaganje u škole u sklopu kurikularne reforme. Izborna informatika od 1. do 4. razreda jedan je od konkretnih poteza – istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Kako do sada nisu opremane područne škole informatičkom opremom, a iz podataka prikupljenih od osnovnih škola te njihovim zahtjevima za opremanje utvrđeno je da postoje potrebe za dodatnim opremanjem područnih škola kako bi se od školske godine 2020./2021. omogućila dobra realizacija izborne informatike u razrednoj nastavi u svim osnovnim školama.

Prema interesu učenika za izborni predmet Informatike, odnosno projekciji potrebnog broja sati i potrebnog broja učitelja, Ministarstvo je najavilo nova zapošljavanja učitelja ili povećanje opsega poslova za postojeće učitelje.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare