Od ponedjeljka u školu kreću učenici nižih razreda Roditelji će morati opravdati izostanak

Djeci je sada mjesto u školama, djeca su jednako sigurna u školi kao i kod kuće – kazala je ministrica Divjak pozivajući roditelje da pošalju djecu u školu.

Škole su od ponedjeljka otvorene za svu djecu i epidemiološki okvir je takav da sva djeca mogu u školu i da za svu djecu mora biti mjesta u školama. Informacije koje dobivamo od ravnatelja je da se očekuje da puno više djece bude u školama nego je to u ova dva tjedna, kazala je ministrica Blaženka Divjak gostujući na RTL-u. U vrijeme kada dijete možete povesti u igraonicu, na igralište, na svadbu od 300 gostiju, onda djeca  mogu biti i u školi, smatra ministrica Divjak.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je nove preporuke za organizaciju rada u razrednoj nastavi i upute za vrednovanje i ocjenjivanje od 25. svibnja 2020. Prema tim preporukama škole trebaju organizirati rad u skladu s novim propisanim uvjetima: preporučeno je poštivanje fizičke udaljenosti od 1,5 metra, iz čega proizlazi da u prosječnoj učionici može biti od 15 do 20 učenika. Ako je više učenika u razrednom odjelu, ravnatelj organizira rad u većoj prostoriji ili dijeli razredni odjel u dvije grupe i pritom se savjetuje s lokalnim stožerom civilne zaštite.  Roditelji ne potpisuju izjave i šalju djecu u školu bez obzira na svoj radni status. Djeca mogu samostalno dolaziti u školu ili organiziranim prijevozom.

U preporukama nije jasno navedeno je li dolazak u školu obavezan, ali se navodi da će roditelji učenika koji ne dođu u školu izostanak morati opravdati.

Kako bi pomogli roditeljima Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je odgovore na često postavljena pitanja u vezi s povratkom učenika razredne nastave u škole.

  1. Zašto se u škole vraćaju samo učenici 1. – 4. razreda, a ne svi kad su škole sigurne prema uputama HZJZ-a?

Za početak, kako bi škole mogle osigurati prostorne uvjete koje traži HZJZ, nije moguće vratiti u škole sve učenike i održati nastavu za sve razrede.

Drugi razlog je što učenici razredne nastave teško mogu učiti i stjecati neke temeljne vještine (čitanje, pisanje, crtanje…) bez odrasle osobe i to im se mora osigurati. Uz to, u školi će se izvoditi cijela satnica. Također, u razrednoj nastavi se radi s manjim brojem učitelja nego u predmetnoj nastavi.

  1. Je li povratak u školu obvezan za sve učenike razredne nastave?

Upute HZJZ-a kažu da je škola sigurna za zaposlenike i učenike uz pridržavanje navedenih mjera pa učenici razredne nastave trebaju ići u školu.

Roditelji čija djeca neće ići u školu, kao i inače, trebaju opravdati izostanak s nastave.

Razlozi za nedolazak u školu mogu biti objektivni kao što su: bolest, izmještenost zbog potresa, osnivač ne može brzo osigurati primjeren prijevoz, lokalno žarište (primjer Brač) itd. Također, mogu biti i subjektivne okolnosti poput teško bolesne osobe u kućanstvu i roditelj se boji poslati dijete u školu iako u redovitoj situaciji to ne bi bila opravdana isprika.

Učenici koji će ostati kod kuće imat će priliku još neko vrijeme, dok se ne obradi obvezno gradivo, sudjelovati u mješovitoj nastavi uz pomoć Škole na trećem, ali se prema novim uputama mogu i naknadno uključiti u razredni odjel.

  1. U školi su veliki razredi, moglo bi doći do podjele razreda, možemo li zaposliti nove učitelje?

Ako škola nema veći prostor u kojem učenici mogu sigurno boraviti i ako to potvrdi lokalni stožer civilne zaštite te nema drugih raspoloživih učitelja, Ministarstvo će odobriti zapošljavanje dodatnog učitelja na određeno vrijeme.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare