Preporuke Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije: Provjerite ispravnost vode u javnim objektima

ispravnost
Foto: Pixabay

Zbog zatvaranja javnih i privatnih objekata, škola, vrtića, sportskih objekata, ureda, komercijalnih zgrada, ugostiteljskih objekata zbog epidemije COVIDA-19 protoka voda u tim objektima nije bilo ili je bio slab zbog smanjene potrošnje. Zato je sada potrebno provjeriti ispravnost vode.

Kako se objekti ponovo otvaraju, postoji rizik da u prostorijama unutar objekata, spremnicima vode (ukoliko postoje) te rashladnim tornjevima, kvaliteta vode nije odgovarajuća zbog zadržavanja vode, objavio je Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Uzroci neispravnosti vode mogu biti mikrobiološki (ponovni rast ili preživljavanje patogenih mikroorganizama), kemijski (otpuštanje metala iz materijala u kontaktu s vodom) ili estetski (promjena boje ili intenzivan okus od ustajale vode).

Zato je Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije izdao detaljne preporuke kako bi se takvi rizici sveli na najmanju moguću mjeru. Prije ponovnog korištenja vode unutar objekata potrebno je poduzeti ciljani program ispiranja unutarnje mreže. Ispiranje treba provesti sve dok se voda zadržana unutar unutarnjih instalacija ne zamijeni s novom (dezinficiranom) vodom iz vodoopskrbnog sustava.

U objektima koji će i dalje ostati zatvoreni, a omogućen je siguran pristup, potrebno je provoditi rutinske programe ispiranja tijekom nekorištenja objekata, kako bi se izbjegli problemi uzrokovani stagnacijom vode.

Foto: Pixabay

Prije upotrebe, sustave tople vode treba podesiti na radnu temperaturu od 60°C ili više, a temperatura vode koja cirkulira treba biti veća od 50°C kako bi se adekvatno upravljalo mikrobiološkim rizicima, uključujući one vezane uz pojavnost Legionella. Sustave hladne vode treba vratiti na temperaturu nižu od 25°C, a idealno bi bilo ispod 20°C. Spremnike vode ili rashladne tornjeve možda će trebati dezinficirati prije ponovne upotrebe.

Nakon što se navedene mjere provedu, a prije nego što se objekt počne ponovno koristiti, potrebno je obaviti ispitivanje kvalitete vode, savjetuju stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare