Filozofski otkazao prijemne ispite za psihologiju i anglistiku Novi uvjeti za upis na popularni studij

Filozofski fakultet u Zagrebu (FFZG) ukinuo je prijemni ispit za upis na studij psihologije. Vijeće Filozofskog fakulteta donijelo je odluku da će se, zbog protuepidemijskih mjera, ove godine upisi na Fakultet obavljati isključivo na temelju uspjeha u srednjoj školi i na državnoj maturi. To znači da se neće provoditi test intelektualnih sposobnosti za studij psihologije niti ispiti predznanja jezika za anglistiku. No, tu odluku još mora potvrditi Senat Sveučilišta u Zagrebu.

Ispiti predznanja za francuski, španjolski, grčki i latinski jezik organizirat će se za one pristupnike koji na drugi način nisu dokazali poznavanje jezika.

Novi sustav bodovanja za upis psihologije

Prijemni ispit za psihologiju, trenutno drugi najpoželjniji studij među maturantima, trebao je nositi 30 % bodova prilikom upisa. Postotak bodova koji su se mogli dobiti na testu intelektualnih sposobnosti raspodijeljen je na uspjeh u srednjoj školi i obavezne predmete državne mature. Vrednovanje izbornih predmeta i dodatnih učenikovih postignuća ostaju nepromijenjeni.

Novo bodovanje će izgledati ovako:

  • Temeljem uspjeha u srednjoj školi: do 300 bodova (30 %)
  • Temeljem položenih obaveznih ispita na državnoj maturi: Hrvatski jezik (viša razina) do 230 bodova (23 %)
  • Matematika (viša razina) do 230 bodova  (23 %)
  • Strani (ili klasični) jezik (viša razina) do 140 bodova (14 %)
  • Izborni predmet (Psihologija ili Biologija ili Filozofija ili Fizika ili Informatika ili Kemija ili Logika ili Sociologija) – pristupnik je dužan položiti jedan od navedenih predmeta. Vrednovat će se najbolji rezultat: do 50 bodova (5 %)
  • Temeljem dodatnih učenikovih postignuća:  do 50 bodova (5 %).

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare