Distributivni centar za voće i povrće ima stroj vrijedan 1,6 milijuna kuna Novi stroj voće može sortirati po veličini, boji i tvrdoći ploda

Distributivni centar u Rakitovcu
Foto: Zagrebačka županija

Distributivni centar za voće i povrće nabavio je 1,6 milijuna kuna vrijedan stroj za sortiranje jagodastog voća. – Stroj kojega smo nabavili ohrabrio je proizvođače jagodastog voća da nastave s podizanjem novih nasada, jer je riješio njihov dosad najveći problem – nemogućnost kvalitetnog pakiranja kojega su tražili veliki trgovački lanci. S obzirom na kapacitet stroja, sada smo u poziciji da možemo zadovoljiti potrebe sortiranja i pakiranja gotovo kompletne hrvatske proizvodnje jagodastog voća – kaže Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra.

Distributivni centar, smješten u Radnoj zoni Rakitovec u Velikoj Gorici, posjeduje najmoderniju 2,4 milijuna kuna vrijednu opremu u Hrvatskoj za sortiranje i pakiranje voća čiji promjer nije veći od 5 centimetara.

Distributivni centar u Rakitovcu
Foto: Zagrebačka županija

S načinom rada novoga stroja danas se upoznao župan Stjepan Kožić, koji je Distributivni centar obišao zajedno s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem. Novonabavljeni stroj voće može sortirati po veličini, boji i tvrdoći ploda.

Župan Stjepan Kožić
Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić / Foto: Zagrebačka županija

– Najbolji način kako osnažiti hrvatsku poljoprivredu je slušati potrebe naših poljoprivrednika. Slušali smo ih kad smo gradili i opremali ovaj distributivni centar, slušali smo ih i kad smo sagradili prvu ULO hladnjaču u državi, koja nije u vlasništvu trgovaca, a slušali smo ih i kada su rekli da im treba najmodernija linija za sortiranje i pakiranje jagodastog voća. I baš u jeku pandemije koronavirusa odlučili smo kupiti ovaj stroj – rekao je župan.

U županiji se godišnje proizvede oko 200 tona jagodastog voća, najviše borovnice. Lani je posredstvom Distributivnog centra na tržište plasirano oko 40 tona borovnice, ove se godine očekuje plasman od 100 do 200 tona, a kako se radi o mladim nasadima već iduće bi se urod trebao i udvostručiti.

– Kriza izazvana koronavirusom pokazala je koliko je domaća poljoprivreda važna i koliko je nužno proizvoditi za vlastite potrebe, a ne ovisiti o uvozu. Sigurno mogu obećati da će poljoprivredni proizvođači i u budućnosti imati podršku Zagrebačke županije – poručio je župan.

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić rekao je da nabava novoga stroja svjedoči o simbiozi Županije, Grada i poljoprivrednih proizvođača.

Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić
Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić / Foto: Zagrebačka županija

– Orijentacija Zagrebačke županije prema ruralnom području bila je vizionarska, djelotvorna i pametna. Danas stojimo uz stroj kojim ne samo da je dana šansa razvoju i opstanku poljoprivredne proizvodnje, nego smo pokazali da imamo viziju kako raspolagati javnim novcem – rekao je Barišić.

Proizvođači borovnice s područja Zagrebačke, ali i susjednih županije odnedavno su udruženi u zadrugu “Frutura”. Trenutno ih je devet i borovnicu uzgajaju na ukupno na 25 hektara.

– Pojedinačno nitko od nas nije dovoljno velik da bi mogao konkurirati na tržištu. Prihvatili smo poziv Županije, udružili se i sada našu kompletnu proizvodnju sortiramo i pakiramo u Distributivnom centru, logističkom centru iz kojega nam je puno jednostavnije funkcionirati i napredovati. Udruživanjem smo se unificirali i dobili ujednačenu kvalitetu proizvoda – rekao je Josip Paurević, upravitelj zadruge.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare