Za 151 mjesto u Saboru prijavilo se 2669 kandidata DIP objavio liste, počela kampanja koja traje do 3. srpnja u ponoć

Đuro Sessa DIP
Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva / Foto: Gorica.info

Državno izborno povjerenstvo provjerilo je, potvrdilo i objavilo kandidacijske liste za izbor 151. zastupnika za Hrvatski sabor na parlamentarnim izborima 5. srpnja. Sudjelovat će 192 liste s 2669 kandidata od kojih 41% čine žene. Počela je službena izborna kampanja, koja traje do 3. srpnja u ponoć, javio je HTV.

– U izborima se bira 151 saborski zastupnik – 140 s lista u RH, 8 s lista manjina i tri iz 11. izborne jedinice iz inozemstva. Prihvaćene su 192 liste od 1. do 11. izborne jedinice, dok je 2016. bilo 177 lista, dakle više nego na prošlim parlamentarnim izborima. Od toga je samostalnih stranačkih lista 95 (na prošlim izborima 90), lista koalicije stranaka je 92 (2016. godine bilo 84) i pet neovisnih (na prošlim tri), rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa.

Dodao je kako 69 stranaka ima liste u svih 11 izbornih jedinica. Ukupni broj kandidata na svim listama kada se zbroje je 2669.

– Od toga je 41% žena i 58% muškaraca. Prosječna dob kandidata je 48,6 godina, najmlađi je rođen 2002. godine, a najstariji je rođen 1929. i ima 91 godinu, rekao je Sessa.

Govorio je i o ravnoteži, odnosno spolnoj zastupljenosti.

– Od 192 liste kvotu zadovoljavaju 153 liste, a 39 listi ne zadovoljava kvotu ravnoteže 60:40 koja se tiče spolne zastupljenosti. Od 39 lista koje ne zadovoljavaju na 37 lista su podzastupljene žene, a na dvije muškarci. Te liste su pravovaljane, ali nepoštivanje spolne zastupljenosti predstavlja prekršaj i obavijestit ćemo DORH o tome, rekao je Sessa.

– Broj lista po izbornim jedinicama nije isti – kreće se od 13 u petoj izbornoj jedinice do 22 u sedmoj izbornoj jedinici, dodao je.

Od objave lista na internetskim stranicama DIP-a kreće izborna kampanja. Bit će objavljene u svim dnevnim novinama, na HRT-u, a molim i druge da ih objave, rekao je Sessa.

Govorio je i o 12. izbornoj jedinici u kojoj se biraju predstavnici nacionalnih manjina.

– Srpska nacionalna manjina ima šest kandidata za tri zastupnička mjesta, mađarska manjina jednog kandidata za jedno mjesto, talijanska jednog kandidata za jedno mjesto, dakle neka mjesta su već sigurna. Češka i slovačka manjina imaju dva kandidata za jedno zastupničko mjesto. Skupina od pet manjina (albanska, bošnjačka, crnogorska, makedonska i slovenska) imaju sedam kandidata za jedno mjesto te skupina od 12 manjina (austrijska, bugarska, njemačka, poljska, romska, rumunjska, rusinska, ruska, turska, ukrajinska, vlaška i židovska) imaju četiri kandidata za jedno mjesto, rekao je Sessa.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare