Gužva u VI. izbornoj jedinici: čak 19 kandidata na jedno mjesto Izborna jedinica u kojoj su Velika Gorica, Novi Zagreb, Sisak, Banija i Moslavina zanimljiva je brojnim političkim “kapitalcima”

Sabor
U VI. izbornoj jedinici čak 266 kandidata želi u Sabor / Screenshot YouTube

Čak 19 stranačkih i koalicijskih lista krenulo je u borbu za potporu birača u VI. izbornoj jedinici. To su A-HSP, Most nezavisnih lista, politička platforma Možemo s partnerima, zajednička lista Neovisnih za Hrvatsku s HSP-om i Generacijom obnove, Stranka s imenom i prezimenom uz Pametno i Fokus, A-HSS, Bandić Milan 365, Blok umirovljenici zajedno, koalicija Braniteljsko domoljubne stranke Hrvatske i Hrvatske braniteljske pučke stranke, koalicija Demokrata i Hrvatskih laburista, Domovinski pokret Miroslava Škore s partnerima, Hrvatska demokratska stranka, HDZ, HNS, Moja voljena Hrvatska, Pokret za modernu Hrvatsku, Restart koalicija predviđena SDP-om, Socijalistička partija Hrvatske i koalicija okupljena oko Živog zida.

Borba političkih titana

Mostovi kandidati u VI izbornoj jedinici
Mostovi kandidati u VI izbornoj jedinici / Foto: Facebook Mosta

Od viđenijih političara u proteklim godinama svakako treba izdvojiti Mostovca Nikolu Grmoju, koji se i na prošlim izborima plasirao u Sabor po broju preferencijskih glasova iako s ovim područjima koja su obuhvaćena u šestoj izbornoj jedinici zapravo nema nikakve veze. Grmoja je, kao što znamo, aktivist i političar iz Ploča ali je, sudeći prema rezultatima od prije četiri godine, ipak uspio zadobiti i povjerenje u ovim našim krajevima. Na posljednje, 14. mjesto liste političke platforme Možemo stavljen je Bojan Glavašević, bivši SDP-ovac i donedavni saborski zastupnik koji je tu stranku nezadovoljan napustio prije dvije godine.

Listu HDZ-a u šestoj izbornoj nosi Davor Božinović, prekaljeni političar, aktualni ministar unutarnjih poslova, šef kriznog stožera i čovjek velikog povjerenja Andreja Plenkovića . Na posljednje mjesto na istoj listi stavljen je Plenkovićev gorljivi protukandidat na ožujskim HDZ-ovim unutarstranačkim izborima za čelno mjesto stranke Miro Kovač. HDZ-ovci su stvarno odlučili staviti jake adute na ovu listu među kojima se ističu ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i nezavisna bivša ugledna HSS-ovka i svojevrsna primadona konzervativnog demokršćanskog političkog svjetonazora, bivša europarlamentarka a danas nezavisna Marijana Petir.

Davorko Vidović
Prvi na listi SDP-a je Davorko Vidović / Foto: Screenshot N1

Restart koalcija je također u našoj izbornoj jedinici istaknula solidnu reprezentaciju –  listu predvodi prekaljeni SDP-ovac Davorko Vidović, a na četvrtom mjestu je bivši ministar financija Boris Lalovac.

Goričani na listama

Od poznatijih i eksponiranijih Velikogoričana na drugom mjestu Mostove liste je liječnik Ivan Bekavac dok istu listu zatvara njegov sugrađanin i šef gradskog Mosta Damir Slojšek. Listu Autohtone seljačke stranke predvodi naš pjevač, zabavljač i Hrašćanski čestitar Ivan Fiolić Fio, iskusni političar Zvonko Kunić nosi listu stranke Milan Bandić 365, na drugom mjestu Škorinog Domovinskog pokreta je još jedan gorički liječnik Zvonimir Lovrić.

Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić je na četvrtom mjestu HDZ-ove liste, a njegov dogradonačelni Krešimir Ačkar na 13. Na listi Restarta je Glasov dugogodišnji saborski zastupnik i Velikogoričan Goran Beus-Richenbergh.

Gorički uspjeh ili totalni fijasko?

Iako se nikako ne može ustvrditi da nedostaje Velikogoričana među ukupno 266 kandidata koji se u našoj izbornoj jedinici bore za mjesto u saborskim klupama, dojma smo da njihove pozicije na listama baš i ne jamče da će ih se previše na kraju i uspjeti kvalificirati za parlament. Najbolje mjesto na listi koja ima neku šansu, iako dosad objavljene ankete to i ne pokazuju, drži Zvonko Kunić, a Dražen Barišić ima daleko najveće šanse od svih Goričana da izbori još jedan mandat, a tome se mogu nadati i dvojica goričkih liječnika – Mostov Bekavac i Škorin Lovrić.

Poznati gorički saborski zastupnici
Beus Richembergh, Šuker i Barišić / Foto: Hrvatski sabor

No, HDZ-ova lista doslovce je prepuna političkim kapitalcima koji će zasigurno u veliku bitku za preferencijske glasove pa bi to prvom Velikogoričanu moglo otežati posao. SDP s politčkim partnerima je, pak, gotovo doslovce ignorirao Veliku Goricu i njene kadrove. U posljednjem sazivu Sabora Velika Gorica imala je tri zastupnika – Dražena Barišića, Gorana Beusa-Richembergha i Ivana Šukera. Na izborima prije tih, 2015. godine, imala je dva zastupnika ali je njihov mandat zbog krize koalicijske vlade HDZ-a i Mosta pod vodstvom Tihomira Oreškovića trajao samo tek nešto više od godinu dana. Na izborima 2011. u Saboru su bila dva Goričana (Šuker i Beus-Richembergh) i jedna Goričanka (Vesna Fabijančić-Križanić). Na ovim izborima moglo bi se dogoditi i da u samo jednoj saborskoj fotelji sjedi Velikogoričanin. A Velika Gorica je šesti grad po veličini u Hrvatskoj…

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare