Kolarić: Dnevni broj novozaraženih u Hrvatskoj mogao bi doseći i 100 Epidemiolog Branko Kolarić sa Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar gostovao je na N1 televiziji

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj se pogoršala / Foto: Screenshot

Branko Kolarić, stručnjak za epidemiologiju, rekao je da ćemo imati možda i 100 novozaraženih dnevno, a komentirao je i izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša da je postotak asimptomatskih slučajeva Covida-19 kod mlađih od 60 jako porastao.

„Nemam informaciju da se dogodila neka značajna promjena virusa“, rekao je Kolarić i konstatirao kad se dogodila zadnja značajnija mutacija s ovim virusom: „Mutacija virusa se dogodila kad je prešao sa životinjske vrste na čovjeka. Sada nema neke značajne mutacije. Virusi se ljeti naprosto slabije šire i možda zbog toga imamo nešto manje težih slučajeva“, rekao je Kolarić.

Kolarić smatra da se kod nas epidemiološka slika pogoršala. Zaražene su mlađe osobe koje imaju nešto lakšu kliničku sliku ili je nemaju. Kad se zaraze nešto stariji ljudi, obično završe u bolnici i tada imamo više smrtnih ishoda“, kazao je dr. Kolarić.

„Opet imamo nekoliko desetaka novozaraženih dnevno. Počeli smo se ponašati kao da se ništa ne događa. Dogodilo nam se to da više ne vjerujemo da se možemo zaraziti. Očekujem da će dnevni brojevi zaraženih narednih dana biti 50, 60, pa i 100. Da, moglo bi biti i troznamenkastih“, komentirao je porast novooboljelih posljednjih dana, uključujući i incident na teniskom turniru u Zadru.

Kolarić kaže da značajne promjene u virusu nema, da nam je sada puno toga jasnije u vezi virusa nego na početku pandemije i da stoga ima smisla odluka da više nema zatvaranja, što je dovelo dotle da smo skoro sasvim eliminirali virus iz svoje okoline.

Voditelj N1 pitao je Kolarića i smatra li da je premijer Andrej Plenković ipak trebao u samoizolaciju nakon fizičkog kontakta s Novakom Đokovićem, koji je tada već bio zaražen, odnosno je li između njih u Zadru došlo do „bliskog kontakta“ u epidemiološkom smislu.

„Moram priznati da me malo žalosti da nam to bude glavna tema izbora. Procjena situacije se provodi tako da se napravi intervju s osobom koja je zaražena, procijene se bliski kontakti i bliskim kontaktima se odredi samoizolacija. Prema onome što sam ja vidio iz medija, kratko tapšanje po ramenu nije primjer bliskog kontakta. I to je to“, kazao je Kolarić gostujući na N1.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare