Velika izborna anketa u VI. izbornoj jedinici: U četiri godine potpora SDP-u pala pet, a HDZ-u više od 10 postotnih poena Ipak, najveće stranke bi ponovno pobijedile na izborima - Restartu pet sigurnih mjesta, HDZ-u četiri, Škori dva, Mostu jedan, a preostala dva mandata su prijelazna, ali bi vjerojatno završila kod velikih

Foto: Ilustracija / Državno izborno povjerenstvo

U VI. izbornoj  jedinici, sudeći prema HRejtingu – istraživanju o preferencijama birača koje za HRT provodi agencija Promocija plus, pobjeđuje Restart koalicija (29,4%) i to sa solidnih pet postotnih bodova ispred HDZ-a (24,4%). Kada se ti glasovi pretvore u mandate SDP-ov Restart sigurno osvaja pet mandata, a HDZ ima sigurnih četiri. Takvim razvojem događaja SDP-ov veteran Davorko Vidović, koji je prvi na listi Restarta, porazio bi ministra unutarnjih poslova i šefa Nacionalnog kriznog stožera Davora Božinovića, koji predvodi HDZ-ovu listu.

Izborni prag bi, prema HRejtingu, prešla još Škorina Domovinska koalicija s 11,7% i Most s 5,7%. Škorini bi osvojili dva mjesta, a Most jedan. Oni tzv. prijelazni mandati završili bi kod najjačih stranaka –  po jedan i SDP-u i HDZ-u.

Obrada: Gorica.info

Iako je nezahvalno ovim mandatima davati, kažimo to tako, ime i prezime (zbog mogućih promjena pod utjecajem broja preferencijalnih glasova), hajmo pogledati kako bi prošli Velikogoričani. Kod Restarta ne bi niti jedan Goričan otišao u Sabor, a s HDZ-ove liste to bi mogao biti gradonačelnik Dražen Barišić. Naravno, pod uvjetom da, recimo, Miro Kovač sa zadnjeg mjesta na listi ne napreduje na krilima eventualnih preferencijalnih glasova. Isto tako u Sabor bi možda i sa Škorine liste mogao i Zvonimir Lovrić koji je na njoj drugi. I to bi bilo sve budući bi s Mostove liste u tom slučaju ponovno na Markov trg otputovao Nikola Grmoja. Malo je to zastupnika za Veliku Goricu, šesti najveći grad u Hrvatskoj.

Usporedimo li rezultate ove ankete s rezultatima izbora u našoj izbornoj jedinici 2016. godine vidjet ćemo drastični pad popularnosti najvećih stranaka. SDP-ova koalicija je prije samo četiri godine dobila 5% više nego u ovom istraživanju, a HDZ je pao više od 10 postotnih poena. Ipak, u mandatima ta razlika nije toliko vidljiva – HDZ je prije četiri godine dobio šest mjesta u parlamentu, SDP pet, a po jedan je pripao Mostu, Živom zidu i Bandićevoj stranci.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare