Velika Gorica danas bez novih zaraženih, u Županiji tri nova, u Hrvatskoj 85, ministar Beroš poslao poruku mladima I u subotu se nastavlja povećan broj zaraženih koronavirusom, Gordan Lauc kaže da osoba može biti zarazna do 48 sati prije pojave prvih simptoma

Zaštitna maska za lice
Sve više Velikogoričana nosi zaštitne maske 7 Foto: Pixabay

U proteklih 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 85 novih slučajeva zaraze te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) danas ukupno 368. U posljednja 24 sata testirano je 1187 osoba.

Među njima su 54 pacijenta na bolničkom liječenju, nitko nije na respiratoru.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno 2624 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 107 preminulo, a 2152 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 2363 osobe.

– Ponovno među zaraženima imamo dosta veliki broj onih koji su iz noćnih klubova, tako da je to stvarno nešto o čemu moramo razmisliti. Apeliram još jednom na sve mlade i na sve da je potrebno odgovorno se ponašati i izbjegavati te rizične situacije jer virus je još uvijek oko nas i on nikad ne spava. Prema tome i noćni sati su sati njegovog širenja i moramo biti oprezni – kazao je ministar Vili Beroš za HRT.

Podaci iz Zagrebačke županije

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u Velikoj Gorici nema novih zaraženih, a u županiji su tri nova slučaja. Po jedan oboljeli zabilježen je u Samoboru, Dugom Selu i Svetom Ivanu Zelini.

U Zagrebu je 38 novozaraženih koronavirusom, potvrdio je za HRT Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

– Do 48 sati prije pojave prvih simptoma osoba može biti zarazna, kazao je u Dnevniku Nove tv ugledni znanstvenik Gordan Lauc. Ono što je nezgodno jest da osoba može biti zarazna, kaže Lauc i pojašnjava kako u  tom trenutku osoba nema nikakve simptome. Dva dana prije simptoma može biti jako zarazna tako da za ljude koji su asimptomatski nije sasvim jasno koliko su zarazni – rekao je Lauc.

Upitan možemo li biti sigurni da ćemo za koronavirus u budućnosti dobiti cjepivo dr. Lauc kaže da ne možemo.

-Ne možemo biti sigurni da ćemo uopće naći cjepivo, neka se razvijaju desetljećima – kaže Lauc.

Ističe kako smo se našli u situaciji da imamo nov i nepoznat virus koji je među nama tek tri mjeseca.

– Doći do novih spoznaja u samo tri mjeseca je vrlo teško, znanstvenici još uče o njemu, a velik je pritisak javnosti. Zato se i događa da kruže razne informacije. To je proces učenja –  objašnjava Lauc.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare