Velikogorički politički misterij: Prvi susjedi podijeljeni na pristaše HDZ-a i SDP-a Paradoks na četiri biračka mjesta u Domu kulture na Radićevu trgu i dječjem vrtiću Ciciban

Radićev trg i dječji vrtić Ciciban
Foto: Gorica.info

Na velikogoričkom Trgu Stjepana Radića četiri su biračka mjesta – dva u Domu kulture i isto toliko u dječjem vrtiću Ciciban. I dok birači na dva od ta četiri mjesta uglavnom odražavaju sliku političke naklonjenosti kakva, s određenim regionalnim iznimkama, jest preslika prosječne Hrvatske, na preostala dva političke boje su jasne i nedvosmislene. Jedno od tih mjesta je u prizemlju Doma kulture, a drugo je u vrtiću Ciciban. Treba napomenuti da na sva četiri biračka mjesta izlaze ljudi koji žive južno od Ulice Matice hrvatske, u polukrugu od Radićevog trga koji ima polumjer manji od kilometra. Radi se, dakle, o bliskim susjedima.

Dok se na dva mjesta nagrađuju i kažnjavaju dosezi i neuspjesi političara u prethodne četiri godine (pa nekad većinu odnose plavi, a ponekad crveni, a nekad je izjednačeno), na druga dva je unaprijed lako prognozirati pobjednika. Tako u prizemlju Doma kulture pobjede u pravilu odnosi HDZ, dok u pedesetak metara udaljenom dječjem vrtiću na glasanje izlaze pobornici SDP-a.

Tako je i prije četiri godine, dok se na prosječnom biračkom mjestu u Hrvatskoj vodila tijesna borba HDZ-ove i SDP-ove liste (pa je tako bilo i na ona dva preostala biračka mjesta na Radićevom trgu), u prizemlju Doma kulture HDZ je odnio gotovo 45% glasova (273 listića), a SDP tek nešto više od 25% (ukupno 159). Pogađate u vrtiću Ciciban stanje je bilo totalno obrnuto – tamo je SDP dobio 43% glasova (299 listića), a HDZ 28% (194 glasa). Te je godine vlast s velikim naporom uspio konstituirati aktualni HDZ-ov premijer Andrej Plenković.

Gotovo identični rezultati bili su na parlamentarnim izborima godinu ranije, 2015. godine kada je HDZ došao na vlast isključivo zbog potpore Mosta, premijer je postao Tihomir Orešković, a taj je politički brak puknuo uoči ljeta 2016.

Nešto malo različitije bilo je na izborima 2011. godine. Tada je, podsjetimo, Hrvatska bila usred teške gospodarske krize i recesije s kojom se teško nosila HDZ-ova vlada Jadranke Kosor. Istodobno se nada polagala u tada mladog SDP-ovog lidera Zorana Milanovića koji je na kraju pobijedio i s koalicijskim partnerima (tzv. Kukuriku koalicijom) osvojio vlast. Tada su malo poklekli i HDZ-ovi vjerni glasači u prizemlju Doma kulture. HDZ je i tamo izgubio, ali je uspio, unatoč katastrofalnim rezultatima na tim izborima, na tom biračkom mjestu skupiti 226 glasova. SDP je pobijedio sa sedam glasova više. Bio je to najbolji rezultat HDZ-ove liste na gradskom području Velike Gorice na parlamentarnim izborima 2011. U vrtiću je, pak, HDZ doživio najveći poraz na tim izborima ako ponovno analiziramo gradsko velikogoričko područje. Tamo je SDP osvojio 51% glasova (483 listića), a HDZ je jedva prešao granicu od 13% potpore (samo 129 glasova).

Vrlo brzo, već u nedjelju 5. srpnja, vidjet ćemo je li se tradicija održala ili se promijenila.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare