Dvije zaražene osobe u Velikoj Gorici, u Hrvatskoj 54, jedna osoba preminula, stižu maske s antivirusnim djelovanjem U Zagrebu i dalje veliki broj oboljelih, danas ih je 21, cijena maski s antivirusnim djelovanjem trebala bi se kretati oko 40 kuna

Velika Gorica
Foto: Gorica.info

 

14 sati

Stožer objavio: 54 osobe oboljele, jedna preminula

U protekla 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 54 nova slučaja zaraze te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) danas ukupno 568. Među njima je 80 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru dva pacijenta. Jedna osoba je preminula. U samoizolaciji je trenutno 3594 osoba.

Do danas je ukupno testirano 80.456 osoba, od toga 1352 u posljednja 24 sata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 2831 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 108 preminulo, a 2155 se oporavilo.

13 sati

U ljekarne stižu maske s antivirusnim djelovanjem

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo kazala je u emisiji “Studio 4” da su maske koje stižu iz Izraela sljedeći tjedan napravljene od bakaroksida koji ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje i prevenira sekundarne infekcije.

Maske iz Izraela stižu na hrvatsko tržište za desetak dana, a cijena maski bi se trebala kretati oko 40 kuna.

– Kada su shvatili koliko je maska važan proizvod i koliko im je bitno da bude dugotrajnijeg korištenja, razvili su troslojnu masku koja unutra ima bakaroksida i koja prevenira prodiranje virusa i bakterija u organizam, da se diše kroz nju – rekla je Soldo.

Soldo je naglasila da su takve maske dugotrajne, čak i do 12 mjeseci i dok se ona fizički ne uništi trebala bi djelovati. Kazala je da te maske imaju dosta dobre certifikate njemačkih i američkih certificiranih tvrtki, ali da se maska treba pravilno koristiti.

– Kirurške maske su dosta skupe, iako je cijena puno povoljnija nego je bila na početku epidemije. One jesu jednokratne i zapravo svaki dan bi trebalo nositi novu, i kad se vidi ekološki učinak na Zemlju o kojem sada ne razmišljamo, jer je strah primaran, sigurno ima smisla i financijski i u ekološkom smislu uložiti u jednu ovakvu masku – istaknula je Soldo.

Što se tiče situacije na tržištu, Soldo je rekla da kirurških maski ima, ali da će trebati vremena da se cijene vrate na prvobitno stanje dok je situacija bila vrlo povoljna.

– Nažalost Hrvatska još uvijek u najvećoj mjeri ovisi o Kini i uvozu iz Kine – poručila je Soldo.

Kazala je da ćemo uskoro na tržištu imati i hrvatske maske, jer neke tvrtke su se registrirale za proizvodnju. Naglasila je da je riječ o kirurškim maskama, i da će cijene biti pristupačne.

Soldo je istaknula da je već sada prosječna cijena kirurških maski malo iznad 5 kuna. Kazala je da maksimalna marža može biti 35%, a da su neki trgovci, ne ljekarne, dizali maržu i čak 200,300 i više posto i to je bilo nekorektno.

– Kada je počela epidemija zaraze koronavirusom maske su se prodavale u enormnim količinama, ali za mali broj ljudi. Danas imamo ograničenje izdavanja maski prema jednom pacijentu da bi imali za sve ljude dovoljne količine – rekla je Ana Soldo.

Velika Gorica i Zagrebačka županija

Na velikogoričkom području imamo dvije osobe pozitivne na koronavirus, a u Zagrebačkoj županiji ih je šest, objavio je Zavod za javno zdravstvo. Nakon dva dana bez zaraženih u našem gradu, imamo nove slučajeve.

U Zagrebu je od jučer 21 novozaražena osoba koronavirusom. Većina se zarazila u noćnim klubovima ili su kontakti ranije zaraženih osoba, objavio je HRT.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare