Glasanje u doba korone, evo što morate znati prije odlaska na birališta Preporuka je da birači nose maske, svoju kemijsku olovku, prije ulaska na biralište moraju dezinficirati ruke, a na biračko mjesto ulaze jedan po jedan, prije provjere identiteta birač treba nakratko skinuti masku na udaljenosti od 2 metra od člana biračkog odbora

izbori Velika Gorica glas
Foto: Pixabay/Gorica.info

Državno izborno povjerenstvo objavilo je detaljne upute i preporuke za birače i članove biračkih odbora. Donosimo vam sve najvažnije dijelove tih uputa.

Birači su dužni, prilikom ulaska u prostoriju, omogućiti da im član biračkog odbora nanese dezinficijens na ruke ili sami nanijeti dezinficijens na ruke. Preporučuje se da birač sa sobom donese kemijsku olovku kojom će glasati. Donošenje vlastite kemijske olovke, međutim, ne isključuje obvezu birača dezinficiranja ruku na ulazu i na izlazu iz prostorije.

Ako birač sa sobom ne donese kemijsku olovku kojom će glasati, za glasanje se koristi kemijska olovka na biračkom mjestu. Neophodna je pravilna i dosljedna dezinfekcija ruku na ulasku i izlasku iz prostorije, kako bi, između ostalog, istu kemijsku olovku na biračkom mjestu moglo tijekom glasanja koristiti više birača. Članovi biračkog odbora vode brigu da se tijekom dana u više navrata kemijske olovke na biračkom mjestu obrišu dezinficijensom.

Birači u prostoriju ulaze i izlaze jedan po jedan na način da je razmak među biračima i ostalim prisutnim osobama najmanje 1,5 metar. Birači na red čekaju ispred ulaza prostorije, održavajući razmak od 1,5 metar.

Birači, ako čekaju na ulazak u biračko mjesto u zatvorenom prostoru (npr. hodniku), čekaju na zatvorenom prostoru što kraće, a prednost se daje čekanju na otvorenom kada je god to moguće organizirati. U prostoriji može istovremeno biti samo onoliko birača koliko je označenih mjesta za glasanje.

Preporučuje se da birači nose maske, a posebno birači s kroničnim bolestima. Ako birač koristi masku, kod provjere identiteta, birač nakratko skida masku na udaljenosti od 2 metra od člana biračkog odbora, koji je zadužen za provjeravanje identiteta birača, kao i od drugih osoba.
Biraču koji na biračko mjesto pristupi bez maske mora se omogućiti glasanje uz pridržavanje svih drugih epidemioloških mjera. Birači ne trebaju nositi rukavice, osim ako imaju oštećenja kože i noktiju na rukama.
Članovi biračkog odbora i promatrači nose maske za usta i nos cijelo vrijeme boravka na biračkom mjestu te ih skidaju kod kuće, a na biračkom mjestu samo kada jedu i piju. Maska se može zamijeniti novom maskom sukladno uputama.

Infografika: Gorica.info

Rad biračkog odbora za vrijeme glasanja

Članovi biračkog odbora moraju međusobno održavati fizički razmak od 1,5 metra. Članovi biračkog odbora obavezno nose maske. Preporučuje se članovima biračkog odbora nošenje rukavica. Član biračkog odbora koji obavlja identifikaciju birača uzimanjem javne isprave u ruke, obavezno mora nositi rukavice i dezinficirati ih te ih povremeno mijenjati.

Članovi biračkog odbora moraju redovito dezinficirati ruke te ne dodirivati lice, usta, nos i oči rukama. Ako je potrebno tijekom glasanja dodirivati lice, usta, nos, oči ili namjestiti masku, prije toga je nužno dezinficirati ruke. Ako član biračkog odbora nosi rukavice, jednako vrijedi potreba redovitog dezinficiranja rukavica i izbjegavanja diranja lica, usta, nosa i očiju.

Državno izborno povjerenstvo propisalo je da članovi biračkog odbora više puta dnevno trebaju prebrisati dezinficijensom površine koje su se dodirivale tijekom glasanja (kvake, stolovi, kemijske olovke i slično).

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare