Donosimo vam savjete kako kupovati, čuvati i pripremati hranu tijekom vrućih ljetnih mjeseci Vodič za kupnju i pripremu hrane tijekom ljetnih vrućina

Visoke ljetne temperature mogu prouzročiti kvarenje hrane. Donosimo vam savjete kako kupovati, čuvati i pripremati hranu tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Pri izboru namirnica obratite pozornost na boju, miris, okus i izgled namirnica, posebno onih životinjskog porijekla (npr. mesa, mlijeka, jaja i sl.). Uvijek provjerite rok trajanja i deklaraciju. Kupujte samo svježe i provjerene namirnice. Obratite pažnju na uvjete u kojima se namirnice čuvaju.

Ne pretjerujte u količini hrane koju držite kod kuće i ne stvarajte zalihe. Sve tvari, pa tako i hrana, imaju svoj rok trajanja i, kada on prođe, ne samo da joj se smanjuje vrijednost i hranjivost, već može biti i štetna za zdravlje.

Pohranjivanje namirnica

Lako kvarljive namirnice pohranite u hladnjak sukladno deklaraciji na proizvodu. Pazite na raspored namirnica u hladnjaku. Svježe meso pohranite na najnižoj polici kako biste spriječili kapanje njegovog soka po drugoj hrani. Mliječne proizvode čuvajte na hladnijoj polici. Jaja izvadite iz kartonske ambalaže, koja izvana može biti zagađena.

Pazite na temperaturu na kojoj čuvate hranu. Provjerite radi li hladnjak na optimalnoj temperaturi, osobito ako je pun namirnica ili ga često otvarate. Temperaturu hlađenja možete provjeriti tako da stavite termometar u najhladniji dio hladnjaka, uz stražnji zid blizu motora hladnjaka – temperatura ne smije biti viša od 4-5°C. Nipošto ne stavljajte vruću hranu u hladnjak.

Pazite na prosječno vrijeme za pravilno uskladištenje namirnica u hladnjaku – ne smijete prekoračiti preporučeno vrijeme, želite li sačuvati zdravstveno ispravne namirnice. S mesom budite posebno oprezni! U normalnim uvjetima, svježa govedina, janjetina i teletina može se u hladnjaku očuvati do četiri dana, a mljeveno meso te perad i riba jedan do dva dana.

Namirnice koje se ne pohranjuju u hladnjak zaštitite od insekata i drugih životinja. To su uglavnom suhe namirnice kao riža, tjestenina, brašno, mnoge vrste pića, hrana u konzervama i neotvorenim staklenkama. Držite ih na suhom i u dobro zatvorenim posudama, jer će duže ostati svježe i izbjeći će se slučajno zagađenje. Sadržaj otvorenih konzervi najbolje je odmah sav iskoristiti ili ga premjestiti u staklenku i spremiti u hladnjak.

hrana
Foto: Pixabay

Odvojite hranu od sredstva za čišćenje i ostalih kemikalija. Ne koristite ambalažu od hrane i pića za držanje kućnih kemijskih sredstava ili već korištene posude u druge svrhe.

Ne držite hranu na podu, jer to privlači štetočine (miševe, mrave, žohare…) u smočnicu. Održavajte smočnicu suhom i ne pretoplom (do 25 °C).

Održavanje higijene

Perite ruke prije i tijekom obrade namirnica, te nakon izlaska iz WC-a. Osoba koja ima želučano-crijevne tegobe (povraćanje, proljev) ne smije pripremati hranu.

Posuđe, pribor za jelo i daske za rezanje nakon svake uporabe dobro operite deterdžentom i vodom visoke temperature, da spriječite razmnožavanje bakterija. Plastične ili staklene daske za rezanje bolje su od drvenih. U pripremi svježih i kuhanih namirnica ne upotrebljavajte isto posuđe, daske za rezanje i noževe bez da ga prethodno operete.

Redovito mijenjajte spužve i krpe za pranje, a krpe za brisanje moraju biti čiste i suhe. Preporučuje se uporaba jednokratnih, papirnatih ubrusa.
Kantu za otpatke redovito čistite i perite. Neki materijali (emajl, teflon) od kojih se radi posuđe postaju štetni za zdravlje ako se oštete.

Priprema hrane

Namirnice temeljito očistite i operite u čistoj, po mogućnosti tekućoj vodi. Ne perite ih u umivaoniku niti na mjestima predviđenima za održavanje osobne higijene.
Spriječite doticaj sirovih namirnica i već pripremljene hrane. Za mehaničku obradu pojedinih namirnica koristite odvojeni pribor.

Termička obrada hrane

Pridržavajte se preporučenih temperatura tijekom pripreme određene hrane, jer se dobrom termičkom obradom (min. 78°C) uništavaju štetne bakterije poput listerija, salmonela, E. coli. Ako spremate roštilj, pazite da je meso (posebice perad) dobro ispečeno (ne smije biti izvana pečeno, a iznutra sirovo).

Da biste sačuvali što više vitamina i minerala, povrće kuhajte u što manje vode i što kraće vrijeme.

Izbjegavajte pripremu hrane od kiselih namirnica (rajčice, kupus, meko voće) u aluminijskom posuđu i alu–foliji, zbog otpuštanja aluminija u hranu.

Izbjegavajte pripremu jela i slastica od termički neobrađenih ili nedovoljno obrađenih jaja. Temperatura mora doseći barem 78°C u svakom dijelu hrane, što se ne postiže pri pripremi jaja na oko, krema za kremšnite ili žličnjaka od bjelanjaka! Hranu servirajte odmah nakon termičke obrade.

Pohrana hrane

Termički obrađenu hranu ne ostavljajte na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Svu termički obrađenu hranu koju ne namjeravate odmah konzumirati, što prije ohladite (u roku od dva sata), spremite je u hladnjak, ali je ne čuvajte duže od dva dana.

Hranu podgrijavajte samo jednom i to do temperature ključanja. Važno je da postigne visoku temperaturu u svim dijelovima. Ukoliko je podgrijana hrana samo topla, nije sigurno da je ispravna za jelo.

Zamrzavajte samo svježe oprane namirnice i svježe pripremljenu hranu na temperaturi ispod -18 °C. Nakon odmrzavanja namirnice odmah pripremite i nemojte ih opet zamrzavati, a pripremljenu hranu dobro podgrijte i odmah konzumirajte.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare