Još jedan dobar dan u našem gradu, nema novih zaraženih, u Zagrebačkoj županiji dva slučaja Capak za HRT: Pišu mi ljutite mladenke i organizatori svadbenih događaja, donosimo preporuke za svadbe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Velika Gorica naš grad zaraženi
Ilustracija: Pixabay

 

11 sati – U našem gradu danas nema novih zaraženih

U Velikoj Gorici danas nema novih zaraženih, a u Zagrebačkoj su županiji zabilježena dva slučaja i to po jedan u Zaprešiću i Jastrebarskom, objavio je Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Trenutno su na području naše županije aktivna 53 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 129 osoba, a sedam ih je preminulo.

11.30 – Capak: Karantena je dobra, ali je neodrživa

– Karantena je dobra, ali neodrživa, moramo se naviknuti na suživot, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska govoreći o “plesu” s koronavirusom. Što se tiče ograničenja posjeta roditelja djeci u bolnicama na 15 minuta, Capak je rekao da već razgovaraju o povećanju tog vremena te da misli da će se to i dogoditi.

– Neka roditelji razmišljaju u tom smjeru da mi već razgovaramo o tome da tu situaciju promijenimo, da bolnice stvore uvjete da je to moguće napraviti bez nekog velikog rizika, ulaza virusa u zdravstvenu ustanovu, rekao je Capak.

-Karantena je dobra, ali je neodrživa. Sa psihološkog, gospodarskog, svakog stajališta – ne može karantena dugo trajati, i zbog toga se moramo naviknuti na suživot, držati se mjera i, kao što kaže ovaj drugi naziv te strategije, plesati s virusom koliko je to moguće, rekao je Capak.

U čitavoj Europi svima koji su popustili mjere narastao broj novooboljelih, pa tako i u Hrvatskoj.

– Sad je jako bitno da što ranije otkrijemo izvor zaraze, nekoga tko je zaražen, bolestan i da njegove kontakte stavimo u samoizolaciju, a njega izoliramo da ne može dalje širiti virus. Ako u tome budemo uspješni, držat ćemo stvar pod kontrolom. Nadamo se da ćemo biti uspješni, rekao je Capak.

Capak je otkrio i kako je već dobio stotinjak e-mailova od ljutitih mladenki i organizatora svadbenih događaja.

– Čim smo rekli da ćemo smanjiti broj… Nismo nikad rekli da ćemo zabraniti vjenčanja, ja nikad nisam govorio o zabrani, nego sam govorio o strožim mjerama. Neki su pristojni pa apeliraju, a neki su bezobrazni, prijeteći i tako dalje – kazao je dr. Capak.

Preporuke za svadbena slavlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 

svadbe preporuke HZJZ
Izvor: HZJZ

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare