Pomama za nekretninama u Velikoj Gorici: Nakon potresa brojni Zagrepčani krenuli u kupovinu stanova i kuća Istraživački specijal: U posljednje dvije godine u Gorici se gradilo gotovo 500 novih stanova čije su cijene u prosjeku od 1600 do 1750 eura po četvornom metru. Kupci traže i stare stanove, a nakon dugo vremena, pojačano se prodaju i obiteljske kuće

Velika Gorica stanovi prodaja
Foto: Gorica.info

Velika Gorica je posljednjih pet godina, nakon zadnje gospodarske krize i recesije, postala pravi eldorado za investitore u gradnji stambenih zgrada. Taj se trend dodatno intenzivirao zadnje dvije godine, a nakon potresa u Zagrebu brojni stanovnici metropole žele što prije preseliti u Veliku Goricu.

– Prvo što sam pitao ljude koji stanuju u zgradi u Velikoj Gorici u kojoj sam gledao stan, bilo je jesu li osjetili potres i imaju li oštećenja u zgradi. Živimo u Dubravi i kod nas se i dalje trese, Gorica je blizu Zagrebu, lako je doputovati do posla i škole, a i cijene nekretnina su niže – kaže Zagrepčanin koji već nekoliko tjedana traži nekretninu u Velikoj Gorici dodajući da je spreman kupiti i kuću, pa čak, ne nađe li što traži, možda kupi građevinsko zemljište i počne graditi kuću.

U vizuri Velike Gorice posljednjih godina dominiraju brojne dizalice na gradilištima stambenih zgrada. Vlada prava pomama za novogradnjama, stanovi se doslovno prodaju dok su zgrade još u gradnji. Primjerice u Ulici Andrije Kačića Miošića na samo nekoliko stotina metara grade se tri velike zgrade u kojima će biti više od stotinu stanova, a pokraj njih je još jedna takva zgrada useljena prošle godine. Graditeljski bum potvrđuju i službeni podaci.

– Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja grada Velika Gorica izdao je 2018. godine građevinske dozvole za 123 stana u 47 stambenih zgrada, u 2019. godini za 238 stanova u 67 zgrada, te u prvih 6 mjeseci 2020. godine za 112 stanova u 53 zgrade – kaže Lana Kotrman Jankeš, pročelnica Upravnog odjela dodajući da je povećan i broj zahtjeva za rekonstrukciju postojećih stambenih zgrada.

Velika Gorica stanovi prodaja
Foto: Gorica.info

Cijene stanova u novogradnjama niže su nego u Zagrebu. Primjerice, u dvije zgrade koje se upravo dovršavaju u Velikoj Gorici bit će 75 stanova površine od 30 do 155 četvornih metara. Cijena je od 1600 do 1750 eura za četvorni metar. U tim zgradama još je desetak neprodanih stanova, objašnjava Andrej Cvitaš, direktor agencije Casa Croatia, koja prodaje te stanove. Dodaje da je otprilike jedna trećina kupaca iz Zagreba, te da se najviše traže mali stanovi.

Kod kupaca dobro prolaze i stari stanovi čija je cijena, ovisno o stanju i starosti zgrade od 1200 eura na više. Budući je dosta zgrada u Velikoj Gorici energetski obnovljeno, cijena stanova u njima je više. Tako se, primjerice, u jednoj takvoj zgradi staroj 42 godine stan od 60 kvadrata prodaje za nemalih 1500 eura po četvornom metru.

Velika Gorica stanovi prodaja
Foto: Gorica.info

– Velika je potražnja za stanovima i kućama u centru Velike Gorice i okolici, kao i većim građevinskim parcelama u okolici Velike Gorice. Kupci naših nekretnina uglavnom su Zagrepčani, ljudi iz Slavonije i Dalmacije, ima i naših Velikogoričana ali i državljana EU – objašnjava Zoran Studen iz agencije VG nekretnine i domeće kako najbolje idu one nekretnine koje imaju što realnije procijenjenu vrijednost.

Godinama je u Velikoj Gorici bilo teško prodati obiteljsku kuću. I to se promijenilo posljednjih mjeseci.

– Povećana je i potražnja za kućama u okolici Velike Gorice, i to nam često kupuju klijenti koji dolaze iz Zagreba, jer im je, kako kažu, dosta buke i gužve u gradu, a okolica Velike Gorice im je dosta zanimljiva jer je dobro prometno povezana sa Zagrebom – zaključuje Mislav Koberac, direktor Extra nekretnine grupe.

Građevinski bum u Velikoj Gorici nastavlja se bez obzira na vjerojatni povratak ekonomske krize i recesije. Građevinska zemljišta na kojima će niknuti zgrade i dalje su vrlo tražena.

Velika Gorica stanovi prodaja

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare