Pomama za nekretninama u Velikoj Gorici (2. dio): Kronični manjak stanova za najam Istraživački specijal: Trenutačno se u Gorici na Njuškalu nudi samo tridesetak stanova za dugoročni najam, na nedostatak nisu bitno utjecali ni stanovi u kojima su, do koronakrize, boravili turisti

Velika Gorica najam stanova
Godinama u Velikoj Gorici nema dovoljno stanova za dugoročni najam / Foto: Marta Horvat

Nekretnine u Velikoj Gorici su već godinama dobar, čak i unosan biznis. Nove zgrade niču kao gljive poslije kiše, grad je pun gradilišta, radnika, kamiona, dizalica… A poput stanova za kupnju traže se i stanovi za najam.

Do ove godine dio Velikogoričana bavio se turizmom i nudeći kuće i stanove u dnevnom (kratkoročnom) najmu turistima koji su posjećivali Zagreb i okolicu. Moglo se tu solidno zaraditi, posebno u vrijeme ljeta i Adventa, koji je prije pet godina vinuo Zagreb među zvijezde europskog turizma.

Zbog toga je dio turističkog kolača pripao i velikogoričkim iznajmljivačima. Sve je stalo s početkom koronakrize u ožujku i taj se dio tržišta iznajmljivanja stanova, uostalom kao i turizam uopće, nije oporavio. Stoga se pretpostavljalo da će dio stanova u kojima su do jučer boravili turisti u Velikoj Gorici barem djelomično popuniti kronični manjak na tržištu stanova za dugoročni najam.

Nedostaje stanova za dugoročni najam

Već godinama u Velikoj Gorici nema dovoljno stanova za dugoročni najam. Ako je stanodavac realan u zahtjevima, odnosno cijeni najma, i ako je stan, da tako kažemo, pristojan, odnosno uredan, odgovarajuće opremljen i namješten, već nakon nekoliko tjedana nađe ljude koji će u njega useliti.

Velikoj potražnji ponajviše pogoduje odličan položaj Velike Gorice u odnosu na Zagreb. Uz to, gorička prednost je i odlična prometna povezanost omogućava da se iz Gorice do bilo kojeg dijela metropole stigne autom za maksimalno 20 minuta.

Radićev trg stanovi velika gorica
Foto: Gorica.info

Tu su, naravno, i cijene najma stanova u Velikoj Gorici, koje su oduvijek bitno niže nego u Zagrebu. Gorica je zato već godinama zanimljiva svim kategorijama podstanara – od studenata do radnika, od samaca do obitelji.

Koliko u Velikoj Gorici nedostaje stanova za dugoročno iznajmljivanje najvidljivije je na Njuškalu, najvećem internetskom oglasniku. Trenutačno se na Njuškalu za dugoročni najam nudi manje od 30 stanova u Velikoj Gorici. Za usporedbu, za iznajmljivanje stanova u Zagrebu istodobno je aktivno više od 6500 oglasa. Naravno, Zagreb je 15-ak puta veći od Gorice, ali i iz ovog podatka je jasno da stanova za najam u Gorici nema dovoljno.

Već letimičnim pregledom oglasa jasno je da je dio ponuđenih stanova u Gorici do jučer iznajmljivan turistima, što samo upotpunjuje ponudu i diže standarde. Najveći problem tih stanova za potencijalne podstanare, jest njihova mala kvadratura – radi se u pravilu o garsonijerama, odnosno jednosobnim stanovima površine od 25 do 40-ak četvornih metara.

Većih stanova, površine od 50 do 60 četvornih metara, kakvi se inače najviše traže, doslovce je nekoliko u ponudi. Najam takvih stanova je oko 450 eura na mjesec plus, naravno, režije. Manji stanovi su nešto jeftiniji i cijena njihova najma je oko 350 eura na mjesec plus režije.

Velika Gorica, jasno je, ima ogroman potencijal kao mjesto za ugodan i udoban život, što potvrđuje eksplozija stanogradnje i dinamičnost na tržištu kupoprodaje i iznajmljivanja stanova. Hoće li na tu stambenu dinamiku utjecati skora ponovna ekonomska kriza i recesija u Hrvatskoj, vidjet će se već na jesen.

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare