Pozor: Slijedi munjevita promjena vremena – bit će i iznad 30 stupnjeva, potom nevrijeme s jakim vjetrom, a onda stabilizacija vremena U četvrtak i petak vrlo toplo, u subotu moguće olujno nevrijeme, u nedjelju smirivanje i ugodan ljetni dan za roštiljanje

vrijeme nevrijeme promjena vremena
Ilustracija: Gorica.info / Pixabay

Sljedećih dana na našem području slijedi pravo ljetno vrijeme – vrlo toplo, gotovo vruće i potom iznenadna promjena, s nevremenom, kišom, grmljavinom uz mogućnost jakog vjetra.

Nakon nekoliko dana s najvišim temperaturama zraka ispod granice od 30 stupnjeva Celzijevih, ona će, navode meteorolozi DHMZ-a, sigurno već u četvrtak prijeći tu granicu. Bit će, dakle, vrlo toplo uz mogućnost slabog do umjerenog istočnog vjetra.

Noć između četvrtka i petka bit će vrlo topla, temperature na velikogoričkom području neće se spuštati ispod 21 stupnja, što znači da će biti puno teže spavati nego, recimo, u noći s utorka na srijedu kada je živa u termometrima pala na 13 stupnjeva.

U petak će temperatura porasti još za stupanj-dva u odnosu na četvrtak, a noć na subotu mogla bi biti još malo toplija nego ona prije nje.

munja nevrijeme
Foto: Pixabay

I onda slijedi promjena. Oni koji planiraju roštiljati u subotu trebat će to završiti vrlo brzo iza podneva jer, kako zasad pokazuju prognoze, već oko 14 sati vrijeme se počinje naglo mijenjati. Temperatura u hladu bi tada trebala dosegnuti 31 stupanj i onda počinje nevrijeme – kiša, munje, gromovi i, posebno nešto kasnije u subotu poslijepodne, ponovno jak sjeverni vjetar. Teško je reći hoće li biti jak kao u ponedjeljak navečer ili prošli tjedan kada je rušio stabla po Gorici, ali trebamo se nadati da ipak neće.

U noći na nedjelju temperatura se, naravno, spušta na 18 stupnjeva, nedjeljno jutro počet će na našem području oblačno, ali će se ubrzo razvedriti. Trebao bi uslijediti sunčan dan s temperaturama koje neće prelaziti 25 stupnjeva Celzijevih. Dakle, to bi, prema meteorolozima, trebao biti pravi dan za roštiljanje.

nevrijeme roštilj subota
Iskoristite nedjelju za roštiljanje / Foto: Pixabay

Treba upozoriti i na vrlo visok UV indeks koji će se, prema trenutačnim prognozama DHMZ-a, na velikogoričkom području kretati oko brojke 9. To znači da postoji vrlo visoka opasnost od UV zračenja, ljudi trebaju što je više moguće ograničiti boravak na suncu između 11 i 16 sati, zaštititi oči sunčanim naočalama, a na glavi nositi šešir ili kape sa širokim obodom. Koliko je takav UV indeks opasan dovoljno govori da na njemu djeca mogu dobiti opekline za manje od deset minuta.

djevojčica ljeto šešir
Preporuka je da tijekom ljeta djeca nose zaštitu za glavu – šešir ili kapu / Foto: Pixabay

 

 

 

 

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare