Ovako se ispravno nose maske za lice: Upute Svjetske zdravstvene organizacije za korištenje medicinskih i platnenih maski Zbog velikog broja zaraženih Nacionalni stožer je odlučio da su od ponedjeljka, 13. srpnja, maske obvezne u bolnicama, javnom prijevozu, trgovinama i ugostiteljstvu

maske za lice
Od ponedjeljka i trgovci i kupci moraju nositi maske u trgovinama / Foto: Pixabay

Danas je najgori dan po broju zaraženih od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, njih čak 140, a jedna osoba je umrla. Zbog toga je Nacionalni stožer civilne zaštite uveo novu mjeru obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski. Maske za lice ili medicinske maske obvezni su koristiti: zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene, zatim vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu. Zaštitne maske postaju obvezne za zaposlenike u trgovinama i za kupce za vrijeme boravka u prodavaonicama. Maske će morati nositi zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima i koji sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka i druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Držite fizički razmak od drugih osoba

Najbolja zaštita od potencijalnog prenošenja virusa, uz nošenje maski, je održavanje fizičke udaljenosti od drugih osoba, koje potencijalno nose virus. Bez obzira na to, fizička barijera koja nastaje pravilnim nošenjem maske za lice može pružiti određenu zaštitu protiv većih kapljica, u kojima se može nalaziti virus, i spriječiti dodir sluznice usta i nosa s onečišćenim rukama. Takve maske mogu, kao i drugi tekstilni predmeti, usporiti strujanje izdahnutog zraka ili prijenos respiratornih kapljica i pojačati svijest o potrebi za fizičkom udaljenošću kao i o pažljivijem ophođenju prema sebi i drugima u vidu zaštite zdravlja. Na taj se način može pridonijeti smanjenju daljnjeg širenja virusa. Za izradu maski za lice prikladniji su pamučni dvoslojni tekstili gustog tkanja, savjetuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Osobe koje žele nositi masku za lice trebaju se strogo pridržavati sljedećih pravila:

Maske se moraju koristiti samo u osobne svrhe.
Važno je i dalje se pridržavati svih propisanih higijenskih mjera, naznačenih u preporukama HZJZ-a.
Čak i tijekom nošenja maske za lice potrebno je održavati razmak između osoba od 2 metra.
Pri stavljanju maske treba voditi računa o tome da se uz lice stavlja uvijek unutarnja strana maske.
Jednu masku nosi samo jedna osoba, nošene maske ne smiju se dijeliti s drugima.
Prije prve uporabe, platnenu masku je poželjno oprati ili barem izglačati glačalom.
Prije i nakon stavljanja maske ruke je potrebno temeljito oprati sapunom.
Maska treba pokriti usta, nos i dio lica, a na rubu mora što tješnje pristajati kako bi se što je više moguće smanjio protok zraka izvan maske.
Kod prve uporabe trebalo bi provjeriti propušta li maska dovoljno zraka kako bi što je manje moguće sprečavala normalno disanje.
Navlaženu masku potrebno je skinuti i zamijeniti novom, suhom.
Na vanjskoj strani maske potencijalno se može naći virus. Kako bi se spriječila kontaminacija ruku, treba izbjegavati dodirivanje vanjske strane maske.
Nakon skidanja masku treba odložiti u vrećicu ili slično i dobro je zatvoriti ili je odmah oprati.
Kako bi se spriječila pojava plijesni, nije preporučljivo masku dugo čuvati zatvorenu nakon nošenja.
Maske bi se nakon jednog nošenja trebale u idealnim uvjetima oprati na 95 stupnjeva, a najmanje na 60 i temeljito posušiti.

Medicinske/kirurške maske

Medicinske/kirurške maske prvenstveno se koriste za zaštitu drugih osoba od izlaganja potencijalno zaraznim kapljicama one osobe koja nosi masku. Njihova je primjena jednokratna. Odgovarajuća maska također u određenoj mjeri štiti korisnika maske kada je čvrsto pričvršćena. Koriste se prvenstveno u medicinske svrhe i služe za sprječavanje širenja kapljica iz izdahnutog zraka na pacijenta ili drugu osobu te mogu zaštititi područje usta i nosa od direktnog utjecaja većih kapljica druge osobe kao i od prijenosa patogena izravnim dodirom s rukama.

Donosimo vam upute Svjetske zdravstvene organizacije kako se ispravno koriste zaštitne medicinske maske i platnene maske.

Medicinske/kiruške maske

medicinska maska koronavirus

Platnene maske za lice

platnena maska koronavirus

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare