Evo što morate znati ako organizirate vjenčanja, krstitke, proslave: Upute i preporuke za događaje s velikim brojem uzvanika   Organizator okupljanja odgovoran je za evidenciju sudionika, nema više švedskog stola, guranja na plesnom podiju, prostor se mora češće prozračivati

mladenci upute vjenčanja
Foto: Pixabay

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je detaljne upute i preporuke za organizaciju okupljanja na kojima je predviđeno okupljanje 100 i više sudionika. Za provedbu ovih preporuka odgovoran je organizator. Evo što morate znati.

Pozivanje uzvanika

Prilikom pozivanja uzvanika organizatori i domaćini okupljanja informiraju uzvanike o važećim mjerama i daju upute i informacije. Preporučuje se da se na okupljanje ne pozivaju osobe starije životne dobi ili oboljeli od kroničnih bolesti.

Vidljive obavijesti

Na ulazu u prostor objekta ili neposredno nakon ulaza na vidljivom je mjestu potrebno postaviti obavijest o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

upute za vjenčanje
Foto: Pixabay

Označavanje sjedećih mjesta

Treba unaprijed označiti sva sjedeća mjesta, međusobno ih udaljiti najmanje 1,5 metar te ograničiti dolazak na najviše onoliko sudionika koliko ima označenih mjesta.

Ulazak u prostor i raspored sjedenja

Sudionici/uzvanici trebaju ulaziti u prostor gdje se održava okupljanje tako da se ne zadržavaju i ne grupiraju te da čim kraćim putem dođu do svog stola. Preporučuje se da za istim stolom budu smještene osobe iz istog kućanstva. Također se preporučuje da raspored sjedenja bude točno utvrđen i nepromijenjen tijekom okupljanja.

Evidencija sudionika

Prije i nakon upisivanja u evidenciju, posjetitelj treba dezinficirati ruke. Obvezuje se organizatora na vođenje evidencije sudionika i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze i dostavljanje evidencije teritorijalno nadležnoj službi civilne zaštite. Organizator je dužan čuvati evidenciju 14 dana od dana održavanja okupljanja. U evidenciju se upisuju osnovni podaci: ime, prezime, broj telefona i potpis sudionika.

Svojim potpisom sudionik okupljanja potvrđuje da je izmjerio tjelesnu temperaturu i da nije viša od 37,2°C, da se osjeća dobro i da nema ukućana u samoizolaciji, da nije boravio unutar prethodnih 14 dana u inozemstvu odnosno ako jest da ima negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati, da nije u proteklih 14 dana imao kontakt s osobom zaraženom SARS-CoV-2 virusom te da nema niti jedan od sljedećih simptoma: temperatura, kašalj, nedostatak zraka, grlobolja, curenje nosa ili gubitak njuha.

Maske za lice moraju nositi svih pružatelji usluga, osim glazbenika

Obvezuje se korištenje maski za lice ili medicinskih maski za sve pružatelje usluga na okupljanjima osim glazbenika. Osoblje treba koristiti masku za lice ili medicinsku masku koja prekriva nos i usta. Uz to, treba im stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovito dezinficirati ruke.

Dolazak na okupljanje i ponašanje sudionika na okupljanju

Mjerenje tjelesne temperature prije okupljanja. Svi sudionici okupljanja te zaposlenici pružatelja usluga obvezni su pri ulasku izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je viša od 37,2°C, ili ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), ne može sudjelovati u okupljanju.

Također, osoba ne može sudjelovati na okupljanju bilo koje vrste ako:

  • ima ukućana koji je u samoizolaciji
  • je boravila unutar prethodnih 14 dana u inozemstvu osim ako ima negativan test na PCR ne stariji od 48 sati
  • je u proteklih 14 dana imala kontakt s osobom zaraženom SARS-CoV-2 virusom
  • ima neki od sljedećih simptoma: temperatura, kašalj, nedostatak zraka, grlobolja, curenje nosa ili gubitak njuha.

Dezinfekcija ruku

Tijekom boravka na okupljanju, preporučuje se čim češće dezinficirati ruke. Za dostupnost dezinficijensa u dovoljnim količinama odgovoran je organizator okupljanja. Prije odlaska s okupljanja sudionik treba dezinficirati ruke.

Fizički razmak

Za cijelo vrijeme boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, fizički razmak između svih sudionika treba biti najmanje 1,5 metar. Organizator je dužan paziti da za svakog sudionika ima isplanirano najmanje 3 m² prostora. Pravilo fizičke udaljenosti ne mora se primjenjivati između članova istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu. Zabranjeno je dolaziti u bliski fizički kontakt rukovanjem, grljenjem, ljubljenjem ili čestitanjem.

Glazba – obavezan razmak od 4 metra između benda i publike

Na okupljanju smiju sudjelovati samo oni izvođači koji u prethodnih 14 dana od planiranog okupljanja nisu boravili izvan Hrvatske, a u protivnom samo oni koji imaju negativan PCR test na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati. Pozornicu se preporučuje postaviti na udaljenost od najmanje 4 metra od ostalih sudionika okupljanja. Razmak od 2 metra preporučuje se između i od izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima. Obavezno je osigurati razmak od 4 metra između publike i izvođača na sceni te osigurati da izvođači ne dolaze u bliski kontakt s ostalim sudionicima okupljanja.

Plesni podij – nema više guranja tijekom plesa

Broj osoba koje istovremeno mogu boraviti na plesnom podiju ovisi o veličini podija te je preporuka da se osigura prostor od 4 m² po osobi osim između članova istog kućanstva ili osoba koje su u uobičajeno bliskom kontaktu.

vjenčanja
Foto: Pixabay

Posluživanje i konzumacija hrane i pića

Preporučuje se posluživanje hrane i napitaka isključivo na stol ispred gosta, u individualnim porcijama.

Posuđe

Čaše, ostalo posuđe i ostale predmete ne smije se dijeliti s drugim osobama.

Higijena prostora – češće prozračivanje, nemojte koristiti ventilacijske sustave

Preporuča se unutarnje prostore što češće prozračivati otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava. Pri korištenju ventilacijskih sustava potrebno je posvetiti posebnu pažnju praćenju stanja filtara i održavanju pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru. Treba redovito provjeravati pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju i izmjenu zraka. Preporučuje se ventilacija povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.

Čišćenje i dezinfekcija prostora

Često dodirivane površine kao što su kvake na vratima, ručke na prozorima, radne površine, rukohvati, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidači za struju, zvona na vratima te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati prije početka okupljanja, zatim svaka dva sata tijekom okupljanja te na kraju po odlasku svih sudionika.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare