Policija upozorava: Pazite, sve je više drskih krađa nakita, torbica, novčanika i mobitela na javnim mjestima Ne budite pokretna meta napadača, kažu u policiji i savjetuju da se izbjegavaju mjesta na kojima nema čestih prolaznika, da se hoda u društvu, a u slučaju napada važno je zapamtiti što više detalja o napadaču

policija krađe
Foto: Pixabay

Zbog učestalih drskih krađa nakita, torbica, novčanika i mobitela na javnim mjestima, policija upozorava građane da budu pažljiviji. Otimanju skupocjenog nakita, torbice, mobitela, novčanika prethodi stvorena “prigoda” odnosno situacija koja pogoduje toj vrsti kaznenog djela, kažu u policiji. Obično se dvojica ili više počinitelja pretvaraju u “slučajnog prolaznika”, a u stvarnosti vrebaju priliku i čekaju prigodu da naiđe neka osoba – potencijalna za ostvarenje drske krađe. Namjera je da se žrtva presretne ili zaskoči, te da joj se silovito otme uočeni predmet i hitro nestane, pri čemu općenito izbjegavaju situaciju borbe zbog vlastite nesigurnosti, pojašnjavaju u policiji.

Lopovi se obično odvaže naglo i neprimjetno približiti žrtvi na udaljenost koja im omogućava drsko otimanje torbice, kidanju nakita ili drskoj krađi nekog drugog predmeta, a nakon čega se daju u bijeg. Način počinjenja bude iznenadan i neočekivan, tako da se žrtva ne uspije ni snaći kada se počinitelj dadne u bijeg sa plijenom. Zbog takvog impulzivnog efekta, prepadnuta se žrtva kasnije obično ne može sjetiti osobnog opisa napadača, detalja događaja i pravca kretanja odnosno bijega počinitelja.

Bitni čimbenik počinjenja jest iznenađenje, te izbjegavanje izravnog sukoba s oštećenim, a sam čin se često pomno i ne planira.

Riječ je o tipično „velegradskom deliktu“, kažu u policiji, koji se uobičajeno čini na javnim mjestima od parkova, parkinga, ulica, haustora, pothodnika, groblja, autobusnih stajališta, pa do javnih wc-a, kolodvora, podzemnih garaža…

Evo kako možete spriječiti ovu vrstu napada

  1. Pokušajte izbjegavati osamu i mjesta na kojima nema čestih prolaznika i vremena kada je frekvencija prolazaka mala.
  2. Hodajte u društvu, to ponekad može biti otegotna okolnost počinitelju, kojeg će možda odvratiti od prvotne namjere.
  3. Pokušajte preventivno promišljati o tome da li bi mogli biti moguća meta napadača.
  4. U slučaju počinjenja drske krađe pokušajte zapamtiti što više detalja o događaju odnosno počinitelju.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare