Korona kriza smanjila potražnju za radnicima za 28 %, a do kraja godine moglo bi biti puno lošije Najtraženiji radnici u Hrvatskoj i dalje su konobari, prodavači, vozači, kuhari, skladištari, programeri i radnici u proizvodnji

konobari
Foto. Pixabay

U prvih šest mjeseci ove godine objavljeno je gotovo 30 tisuća oglasa za posao, što je 28 % odnosno 11 tisuća oglasa manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je portal Moj posao.

 – Silazni trend u broju natječaja za posao započeo je sredinom ožujka, u trenutku kada su uvedene mjere lockdowna, a pad je nastavljen početkom travnja. Međutim, zahvaljujući popuštanju restrikcija i povoljnijoj javnozdravstvenoj situaciji, u drugoj polovici travnja krivulja počinje ponovno rasti te u svibnju i lipnju dolazi do povećanog zapošljavanja – istaknuo je direktor portala MojPosao Igor Žonja uz napomenu kako je trenutni prosječni tjedni broj objavljenih oglasa i dalje nešto niži u odnosu na pretkrizne brojke.

Konobari i dalje najtraženiji

U odnosu na prošlu godinu, najveći pad broja oglasa zabilježen je u kategoriji Ljudski resursi (-50 %), Arhitektura (-46 %), Briga o ljepoti (-44 %) te Promet i transport (-44 %).

S druge strane, u prvih šest mjeseci došlo je do rasta potražnje za radom u sektoru Zdravstva i socijalnog rada (+25 %) te Graditeljstva (+12 %), što nije neobično s obzirom na situaciju s epidemijom koronavirusa, ali i potres koji je u ožujku pogodio Zagreb i okolicu.

Zanimljivo, unatoč tome što se radi o sektorima koje je kriza na svom početku najsnažnije pogodila, najveći broj oglasa i ove godine pronalazimo u Turizmu i ugostiteljstvu (18  % od ukupnog broja oglasa) te Prodaji (17 %).

Naime, nakon oštrog pada potražnje za radom tijekom ožujka i prve polovice travnja, popuštanjem mjera zaštite od koronavirusa u svibnju i lipnju dolazi do povećanog zapošljavanja u ovim djelatnostima.

To potvrđuje i činjenica da su, baš kao i prošle godine, u prvih šest mjeseci najtraženiji radnici u Hrvatskoj bili konobari (barmeni) i prodavači (trgovci). Potom slijede vozači, kuhari, skladištari, programeri i radnici u proizvodnji.

Nastavljen rast rada na neodređeno

Gledajući vrstu zaposlenja, poslodavci potencijalnim zaposlenicima sve češće nude stalan posao. Naime, u prvoj polovici godine oglasi za rad na neodređeno činili su 70 % ukupnog broja oglasa, što je 4 % više nego prošle godine u istom razdoblju. Svaki drugi oglas (53 %) predviđao je zaposlenje na određeno (pad od 4 % u odnosu na 2019.), dok su se djelatnici za sezonski posao tražili su se u 11 % oglasa, odnosno u 2 % više natječaja nego lani.

Najčešće se traže kandidati sa srednjom stručnom spremom 

Tijekom prve polovice 2020. poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 56 % oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj. Broj oglasa u kojima se navodila visoka stručna sprema iznosio je 23 %. Radno iskustvo je traženo u 40 % oglasa, i to u prosjeku 2 godine i 3 mjeseca.

Stanje po županijama

U odnosu na prvu polovicu prošle godine najveći pad potražnje za radnom snagom zabilježen je u priobalnim županijama: Primorsko-goranskoj, Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te u Zagrebu i okolici. Najmanji pad u broju oglasa za posao je u Požeško-slavonskoj te Međimurskoj županiji.

Tijekom prve polovice 2020. godine poslodavci su objavili preko 1.000 oglasa za poslove u inozemstvu, što je čak 9 % više nego u istom razdoblju prošle godine.

Što nas čeka do kraja 2020. godine?

Portal MojPosao predviđa da će tržište rada zadržati razinu iz prve polovice godine i da će do konca godine potražnja za radom doživjeti pad od 37 % u odnosu na 2019-tu. Međutim, ukoliko turistička sezona značajno podbaci i ne ispuni niti ona minimalna očekivanja, cjelogodišnji pad može ići i preko 50 %.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare