Velika Gorica drugi dan bez zaraženih, jedan novi slučaj u Zagrebačkoj županiji i 98 u Hrvatskoj

maske za lice
Od ponedjeljka i trgovci i kupci moraju nositi maske u trgovinama / Foto: Pixabay

 

 

14 sati: Imamo 98 novih slučajeva u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 137 osoba

U protekla 24 sata zabilježeno je 98 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.192. Na bolničkom liječenju je 137 osoba, a sedam pacijenata je na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1437 osoba. Do sada je preminulo 120 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 4.137 osobe zaražene novim koronavirusom, od čega 98 u protekla 24 sata.

11.20 sati – Velika Gorica i danas bez zaraženih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području županije do petka, 17. srpnja do 11 sati evidentiran je jedan novi slučaj zaraze i to u Ivanić Gradu.

U Gradu Zagrebu danas su potvrđena 23 nova slučaja zaraze koronavirusom.

11 sati – Dr. Puljiz upozorava, korona nije malo jača gripa

Predstojnik Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Ivan Puljiz gostovao je u Dnevniku Nove Tv. U zadnjih desetak dana u toj klinici hospitalizirano je između 30 i 50 pacijenata. U prosjeku na dnevnoj bazi hospitalizira se 3-6 pacijenata.

– Pacijenti su stari od 16 do 83 godine, a najviše ih je u dobi od 40 do 60 godina. Polovica svih pacijenata starija je od 60 godina – rekao je dr. Puljiz i dodao kako ih je najviše u srednjoj dobi, a više je muškaraca nego žena.

Puljiz kaže da se simptomi bolesti COVID-19 nisu značajno promijenili od početka epidemije. I dalje su to visoka temperatura, respiratorni problemi, suhoća grla, kašalj, opća slabost, mučnina i proljev.

Nakon nekoliko mjeseci istraživanja potvrđeno je da je najveća razina virusa u plućima, ali je potvrđen i u drugim organima, objasnio je predstojnik klinike te dodao kako virus može dovesti do oštećenja brojnih organa.

– Virus može izazvati oštećenja srca, upalu srčanog mišića, napasti središnji živčani sustav, uzrokovati moždani udar, infarkti, promjene ponašanja – navodi Puljiz i upozorava da to nije samo malo jača gripa.

Hrvatska bi trebala početi liječiti oboljele krvnom plazmom, a Puljiz ističe da takvo liječenje nije novo. Do sad su se na taj način liječile bolesti poput MERS-a i SARS-a, no za liječenje koronavirusa upitna je razina antitijela.

– Ne postoji dovoljan broj istraživanja koji mogu potvrditi ili opovrgnnuti korisnost plazme. Davanje plazme nije bez nuspojava, rijetke su ali mogu biti ozbiljne – kaže dr. Puljiz.

Puljiz zaključuje da bi cijepljenje protiv gripe, koje u Hrvatskoj počinje u studenom, a na tržištu je od listopada, moglo ove godine početi koji tjedan ranije. Naime, od cijepljenja do stjecanja imunosti trebaju proći dva tjedna.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare