Odlična vijest za osobe u financijskim problemima: Zbog korona krize produžena obustava ovrha do 18. listopada ove godine Ukupan iznos nenaplaćenog duga ovršenika fizičkih osoba za koji se zastalo u provedbi ovrhe iznosi 23,9 mlrd kuna

siromaštvo
Foto: Pixabay

Vlada je produžila do 18. listopada ove godine rok trajanja posebnih okolnosti, koji se odnosi na zastoj u provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima građana i fizičkih osoba, kao i na provedbu svih ovršnih postupaka.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je na sjednici Vlade da se na ovaj način želi olakšati položaja fizičkih osoba kojima dio primanja odlazi na ovrhe, kako bi lakše prebrodili ovo razdoblje koje nedvojbeno značajno utječe na njihovu financijsku situaciju.

Od prisilne naplate nisu izuzete naplate zakonskog uzdržavanja djeteta (alimentacije) koje se i dalje provode, tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine ili mjera osiguranja iz kaznenog postupka.

Pojava COVID-19 utječe na poslovne aktivnosti u Hrvatskoj i zato je Vlada donijela odluku o produženju roka trajanja posebnih okolnosti za dodatna tri mjeseca, i to rok trajanja posebnih okolnosti propisanih zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, odnosno dopunama tog zakona te zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti.

Zakonom o dopuni zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima propisano je da Fina zastaje s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima u odnosu na ovršenike – građane i fizičke osobe koje obavljaju registriranu gospodarsku djelatnost ili se bave slobodnim zanimanjima.
Zakoni definiraju pojam posebnih okolnosti kao događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koji ugrožavaju život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu, dodao je.

Fina je 18. travnja 2020. prestala s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima za ukupno 244.865 ovršenika fizičkih osoba. Zastala je i s provedbom 1.089.620 osnova za plaćanje. Ukupan iznos nenaplaćenog duga ovršenika fizičkih osoba za koji se zastalo u provedbi ovrhe iznosi 23,9 mlrd kuna (glavnica 17,2 mlrd kuna, kamata 6,7 mlrd kuna). Za 233.109 ovršenika fizičkih osoba Fina je bankama dala naloge za deblokadu njihovih računa, budući se zastalo s provedbom osnova za plaćanje koje su evidentirane u njihovim Očevidnicima.

U blokadi je i nadalje ostalo 8.015 ovršenika fizičkih osoba, budući da su u njihovim Očevidnicima evidentirane ili tražbine zakonskog uzdržavanja djeteta, ili tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću, ili  tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine, ili mjera osiguranja iz kaznenog postupka ili se radi o provedbi ovrhe po računu specifične namjene.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare