Slika iz Podbrežnice: Stanovnici skupljaju potpise za očuvanje šetnice, a bageri uz šetnicu kopaju i vikendom Može li građanska inicijativa biti jača od urbanizacije koja je, kako tvrde, zapisana u urbanističkim planovima još prije osam godina

radovi iza groblja
Na ovom mjestu će se graditi cesta, ali neće biti spojena sa Zadarskom ulicom / Foto: Gorica.info

Uz šetnicu koja spaja Podbrežnicu s Dobrilinom ulicom, iza sjeverne ograde groblja, i u subotu kasno popodne brujali su bageri tovareći zemlju u kamione. Radnici užurbano nastavljaju kopanje kanala u koje stavljaju cijevi. Dio je to velikog projekta aglomeracije. Čini se da ti radovi ne smetaju previše stanovnicima Podbrežnice, ali im jedan drugi projekt diže tlak.  Najave gradnje ceste koja će, kako ističu stavnovnici Podbrežnice, uništitit njihovu šetnicu i spojiti njihovo naselje s Dobrilinom ulicom nikako ih ne ostavljaju ravnodušnima. Zbog toga su i prije desetak dana pokrenuli peticiju i udružili se u građansku inicijativu kojom se nadaju da će nadjačati gradske oce koji žele graditi cestu pod svaku cijenu.

podbrežnica
Hoće li polja iza Podbrežnice postati gradilište? / Foto: Gorica.info

Na svojoj Facebook stranici inicijativa je objavila dijelove urbanističkog plana uređenja (UPU) koji je donesen 2012. godine i još je uvijek na snazi. U toj objavi se tvrdi da je u UPU-u još prije osam godina predviđena gradnja spojne ceste protiv koje se skupljaju potpisi, ali i da će se ta spojna cesta nastaviti prema Fizirovoj ulici, te preko sadašnjih gradskih vrtova prema obilaznici u smjeru stare drvene kapelice. Uz to neke parcele na tom području bi se iskoristile za gradnju zgrada.

eurospin velika gorica
Gradnja novog diskontnog šoping centra Eurospin se završava / Foto: Gorica.info

Na tom se području užurbano dovršava novi gorički trgovački centar kojeg gradi tvrtka Eurospin, talijanski lanac diskontnih trgovina u kojima prodaje isključivo svoje proizvode, pa su kod njih cijene vrlo niske. Što će se tamo još izgraditi vidjet ćemo uskoro. Stanovnici Podbrežnice se nadaju da se neće graditi spojna cesta koja bi im uništila šetnicu i, kako ističu, pojačala promet kroz naselje. U borbi protiv toga već su skupili oko 800 potpisa, a skupljaju ih i dalje. Mogu li potpisi zaustaviti građevinske strojeve?

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare