Inspektori ekspresno zatvorili prvi hrvatski dezinfekcijski tunel jer u njemu dezinfekcijsko sredstvo može doći u oči, usta ili nos Iz Baruerfeinda, tvrtke koja je postavila tunel, smatraju da ne postoji nikakva prepreka za korištenje tunela

Foto: Pixabay

U mnoštvu ne baš povoljnih vijesti vezanih uz zarazu koronavirusom posljednjih tjedana u Hrvatskoj, informacija o postavljanju prvog dezinfekcijskog tunela imala je onaj pozitivni ton kakav nam nedostaje od kada smo počeli ples s Covidom19. Dezinfekcijski tunel otovoren je prošli tjedan u očnoj klinici Svjetlost, a postavila ga je njemačka tvrtka Bauerfeind. No, vijest o ekspresnom zatvaranju tog tunela prošla je relativno nezapaženo.

Naime, dan nakon objave vijesti o otvaranju tunela Državni inspektorat objavio je na svojoj web stranici priopćenje pod kompliciranim naslovom: Atomiziranje biocidnog sredstva i stvaranje aerosola u dezinfekcijskim tunelima NIJE DOZVOLJENO. Upravo tako velikim slovima istaknut je dio naslova tog priopćenja Državnog inspektorata, a iza njegova relativno nerazumljivog prvog dijela krije se, prevedimo to na svima razumljivi hrvatski jezik, zabrana korištenja takvih dezinfekcijskih tunela.

Državni inspektorat utvrdio je kako dezinfekcijski tuneli koji se koriste za dezinfekciju građana prilikom ulaska u razne objekte nisu dopušteni u Europskoj uniji. Na tržištu Europske unije ne postoje dezinfekcijska sredstva koja smiju dolaziti u kontakt sa sluznicom nosa, oka i usne šupljine, što se događa kada čovjek prođe kroz takav tunel. Takvi tuneli koriste dezinfekcijska sredstava koja su odobrena, ali samo za dezinfekciju ruku. Iz Sanitarne inspekcije pojašnjavaju da svi biocidni proizvodi koji se koriste moraju biti odobreni. Prema važećoj europskoj regulativi, biocidi iz kategorije PT1 (biocidni proizvodi koji se mogu koristiti kao dezinfekcijska sredstva) mogu se koristiti isključivo na neoštećenoj koži u formi gela/kreme ili u formi tekućine.

Ukratko, špricanje biocidnog sredstva i stvaranje aerosola, koje se odvija u dezinfekcijskim tunelima, nije dozvoljeno jer aerosol dolazi u kontakt sa sluznicom nosa, oka i sluznicom usne šupljine.

Pitali smo i tvrtku Bauerfeind što misle o stavu Državnog inspektorata. Oni su, objašnjavaju, odmah po primitku informacije Državnog inspektorata, dezinfekcijski tunel stavili izvan funkcije.

– U tunelu je korišten dezinficijens Genox, izrađen na bazi aktiviranih iona vode, kojemu je voda sastavni dio u postotku od 99,5%. Taj dezinficijens ima sva odobrena Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva za stavljanjie na trižište, te odobrenje za svih pet područja primjene biocidnog proizvoda, koja uključuju ruke i kožu, površine, te površine u doticaju s hranom, veterinarsku higijenu i pitku vodu – stoji u odgovoru Slobodana Brezaka, predsjednika Uprave Beuerfeinda. On dodaje kako je Genox hrvatski proizvod najviše kvalitete izrađen po svjetskim standardima i, posebno naglašava Brezak, to je jedini proizvod na hrvatskom tržištu koji ne sadrži niti jednu otrovnu tvar i izloženost tom proizvodu ne uzrokuje opasnost po zdravlje.

Očito je glavni prijepor između Inspektorata i Bauerfeinda činjenica da se u dezinfekcijskim tunelima sredstva špricaju po ljudima, pa na taj način tekućina može doći u doticaj s očima ili može ući u usta i nos. I Svjetska zdravstvena organizacija je izdala Smjernice o čišćenju i dezinfekciji u doba pandemije COVID-19 u kojima stoji kako se špricanje osoba dezinfekcijskim sredstvima ne preporučuje zbog potencijalnog štetnog učinka na zdravlje čovjeka, posebice onih sredstava koji su na bazi klora ili neke druge aktivne tvari sa štetnim djelovanjem na sluznice i respiratorni trakt.

U Bauerfeindu, pak, smatraju da ne postoji prepreka za korištenje tunela i dezinficijensa i ističu da čvrsto stoje iza svog tunela kao i dezinficijensa njihovih partnera.

– U svom poslovanju vodimo se najvišim standardima te saznanjima iz drugih naših poslovnica diljem svijeta gdje su ovakvi dezinfekcijski tuneli opće prihvaćeni – zaključuje Slobodan Brezak, predsjednik Uprave Bauerfeinda.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare