Komarci napadaju, a gradski oci gledaju u nebo: Evo savjeta kako se zaštititi od letećih krvopija Azijski tigrasti komarac je najinvazivniji, već se udomaćio i na velikogoričkom području

tigrasti komarac

Komarci kao da su posljednjih dana pokrenuli invaziju na velikogoričko područje. Dok nas bodu, nestrpljivo čekamo da se provede najavljenih pet akcija zaprašivanja na našem području. Trebalo je to početi prošli tjedan, kao što je Gorica.info već izvijestila, ali je akciju zaprašivanja spriječila kiša. Potom je objavljeno da će prva akcija biti provedena u ponedjeljak ujutro, što je i provedeno. Sljedeći termini ovise o vremenskim prilikama, a vidimo da je vrijeme promjenjivo pa se samo možemo nadati da kiša više neće kočiti zaprašivanje. U međuvremenu pročitajte kako se i sami možete zaštiti od letećih krvopija.

Ovi trikovi vam mogu pomoći u borbi protiv komaraca

U Hrvatskoj postoji 50 vrsta komaraca, najinvazivniji je azijski tigrasti komarac, koji se udomaćio i na području Zagrebačke županije

Česte kiše i visoka ljetna temperatura pogodni su za razmnožavanje komaraca. I sami možemo poduzeti cijeli niz aktivnosti koje će nam pomoći da nas komarci manje napadaju.

Ubod komarca izaziva lokalnu kožnu promjenu s oteklinom i crvenilom koja svrbi. Veličina promjena i intenzitet svrbeža varira od osobe do osobe, no gotovo svi ljudi doživljavaju ubode komaraca same po sebi neugodnima. Ponekad se, zbog jakog svrbeža i češanja, mogu javiti gnojne infekcije kože.

Prikladno se odjenite, nosite duge rukave i nogavice (pogotovo u sumrak i navečer). Komarci mogu ubosti i kroz tanku tkaninu, pa odjeću treba poprskati sredstvom koje odbija komarce (repelentom). Nepokrivene dijelove tijela treba namazati repelentnim sredstvom i obnavljati ga nakon 4 do 6 sati. Prije nanošenja zaštitnog sredstva pažljivo pročitajte upute proizvođača i nikako ga nemojte nanositi na lice, te pazite da ne dođe u dodir sa sluznicama.

Pošpricajte sobu u kojoj ćete spavati insekticidnim sredstvom i uključite aparatić s tabletama impregniranim insekticidom, a ako je po noći otvoren prozor, zaštitna mrežica spriječit će ulazak komaraca. U slučaju da spavate u hotelu s klimatizacijom, ne trebate sobu tretirati insekticidom, pod uvjetom da su preko noći zatvoreni prozor i vrata.

Komarci obožavaju vodu i nepokošenu travu

  • Balkone, terase, vrtove i zelene površine treba održavati čistima i urednima.
  • Potrebno je redovito kositi travu jer je visoka trava stanište za odrasle jedinke komaraca.
  • Potrebno je uklanjati vegetaciju koja stvara hlad oko vrtnih jezeraca.
  • Redovito uklanjajte krupni otpad iz dvorišta (gume, bačve).
  • Sve ostale materijale (npr. plastične folije, tende, cerade) treba odlagati tako da se izbjegne nakupljanje kišnice.
  • Spremnike za vodu kao što su kade, bačve i posude za zalijevanje vrtova treba pokriti pokrovima od plastike ili sličnog nepromočivog materijala ili mrežom protiv komaraca.
  • U vrtovima i dvorištima treba pregledavati mjesta gdje se nakuplja kišnica, a posude u kojima se nakuplja voda kao npr. tanjurići ispod vaza za cvijeće, posude iz kojih životinje (domaći ljubimci) piju vodu i dr. treba periodički prazniti i čistiti svakih sedam dana.
  • Na terasama, vrtovima treba ukloniti sve predmete koji bi mogli nakupljati vodu za razvoj larvi komaraca, kao npr. kante, kantice, bačve, posude, dječje bazene, itd.
  • Sve eventualne spremnike vode treba pravilno i čvrsto zatvoriti poklopcem.
  • Sve posude koje se povremeno koriste za cvijeće i zalijevanje treba odlagati na način da se izbjegne nakupljanje vode u slučaju kiše.

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare