Velika Gorica ostaje bez pedijatara: Hoće li ih uskoro biti samo troje na punom i jedan na pola radnog vremena? Do svibnja Gorica je imala pet pedijatara koji su se brinuli o 5500 djece, potom je jedna liječnica otišla u mirovinu, ali je ostala raditi na pola radnog vremena. Priča se da bi s krajem godine u mirovinu mogla otići još jedna pedijatrica...

pedijatar
Foto: CDC/Unsplash

Manjak pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti mogla bi biti sljedeća javnozdravstvena, blago rečeno, nevolja s kojom će se u sve većoj mjeri susretati Hrvatska. Ta nevolja mogla bi vrlo brzo prerasti u pravi, veliki problem, a nije daleko niti mogućnost katastrofalnog stanja. Ništa bolje nije niti u Velikoj Gorici.

Prema podacima iz Digitalnog atlasa Hrvatske liječničke komore u Hrvatskoj je ukupno 248 pedijatara u primarnoj zdravstveno zaštiti i njihova je prosječna životna dob 55 godina. To, na prvi pogled, možda i ne izgleda tako loše, ali… U ovom trenu 60 godina i više ima čak 94 pedijatra, odnosno njih 38%, a to znači da će svi oni u sljedećih pet godina otići u mirovinu. A istodobno je samo 60 liječnika na specijalizaciji iz pedijatrije. Pitanje je koliko će njih završiti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a koliko negdje drugdje.

U Zagrebačkoj županiji, prema Digitalnom atlasu, stanje je još alarmantnije. Na tom je području 18 pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i prosječno imaju 57 godina. Čak njih deset, odnosno 55%, ima 60 godina ili više. Istodobno u Zagrebačkoj županiji je samo troje specijalizanata pedijatrije. Na jednog pedijatra prosječno u Zagrebačkoj županiji dolazi 1566 djece.

I konačno dolazimo do našeg grada, Velike Gorice. Početkom godine imali smo petoro pedijatara koji su se brinuli o 5500 djece predškolske dobi, što je bilo bolje od prosjeka Zagrebačke županije. No, jedna je pedijatrica početkom svibnja otišla u mirovinu.

– Dom zdravlja Zagrebačke županije, Ispostava Velika Gorica, do sada je imala pet ugovorenih liječnika pedijatara. Odlaskom u mirovinu dr. Dilberović, Dom zdravlja raspisao je natječaj za zapošljavanje specijalista pedijatra, ali do sada nije bilo zainteresiranih kandidata. Natječaj se dalje raspisuje permanentno – objašnjava dr. sci. Večeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije dodajući da je Dom zdravlja, imajući na umu potrebu kontinuirane zdravstvene zaštite svih osiguranika, osigurao da dr. Dilberović nastavi raditi pola radnog vremena kako je to i omogućeno umirovljenicima.

Kako doznajemo tu nije kraj nevoljama velikogoričke predškolske djeca i još više njihovih roditelja. S krajem ove godine u mirovinu se, navodno, sprema još jedna pedijatrica. Hoće li i ona pristati raditi na pola radnog vremena za sada nije poznato. Teško je vjerovati i da će se na brzinu naći zamjena jer se na trenutačno otvoren natječaj još nitko nije javio. Ako se obistine takvi scenariji, u jednom trenu bi bez pedijatra u Velikoj Gorici moglo ostati više od tisuću mališana.

Dr. Bergman tvrdi da je Dražen Barišić gradonačelnik Velike Gorice, pokazao interes da grad sudjeluje u sufinanciranju budućih deficitarnih liječničkih specijalizacija.

– Zagrebačka županija već je osigurala sredstva za tri specijalizacije iz ginekologije, isto toliko iz pedijatrije, jednu iz fizikalne medicine i dvije iz kliničke radiologije – zaključuje dr. Bergman.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare