Zbrka s jeftinijim testiranjima: Testovi na covid-19 pojeftinili tek danas jer su čekali da prvo odluku objave u Narodnim novinama Dio građana je prošlotjednu najavu ministra Beroša o jeftinijim testovima shvatio kao trenutačnu, ali su zaboravili da se u Hrvatskoj negdje mora sakriti birokratska kvaka zamaskirana u poštivanje procedure

testiranje covid

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je prošli petak, 17. srpnja da će pojeftiniti cijene testiranja na covid-19 za pacijente bez uputnice. Kako je tada rekao ministar, umjesto 1506 kuna pacijenti će, koji dođu bez uputnice doktora obiteljske medicine, platiti između 500 i 700 kuna. Razlog pojeftinjenju krije se, kako je kazao Beroš, u povoljnijim reagensima.

Iako su neki mediji prenijeli da je ministar Beroš najavio kako će testovi pojeftiniti odmah, to se nije dogodilo. Da bi testovi pojeftinili prvo se trebalo sastati Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koje vodi HDZ-ov Drago Prgomet, a koje je trebalo donijeti Odluku o dopunama odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Upravo tako se zove dokument u kojem je propisan koeficijent na osnovu kojeg se računa cijena testova na covid-19.

Mnogobrojni pacijenti koji su u proteklih pet dana otišli na testiranje bez uputnice ipak su morali platiti punu cijenu testiranja, odnosno 1506 kuna. Razlog se krije u tome što Odluka, iako ju je usvojilo Upravno vijeće HZZO 17. srpnja, nije bila objavljena u Narodnim novinama. Odluka je objavljena u Narodnim novinama broj 84 koje nose datum od 21. srpnja, a primjenjuje se od danas. Zašto Narodne novine nisu izašle odmah nakon donošenja odluke, što se ponekad primjenjuje u žurnim situacijama, nije jasno. Dakle, od danas za test s dvije sekvence genoma primjenjuje se koeficijent 9,33, a za tri sekvence genoma koeficijent je 12,99. Preračunato u kune, to znači da će cijena testa za dvije sekvence genoma biti 501,49 kuna, a za tri sekvence 698,21 kunu

Podsjetimo, testiranje na covid-19 besplatno je za one građane koji dođu s uputnicom liječnika obiteljske medicine, a svi ostali, koji iz bilo kojeg razloga se žele testirati, test moraju platiti sami.

Držite razmak, nosite maske, perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja apeliraju iz Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog liječničkog zbora

Da situacija s koronavirusom nije najbolja, pokazuje i apel koji su građanima zajednički uputili Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički zbor.
U apelu se navodi da je covid-19 visoko zarazna bolest izazvana novim koronavirusom koji se izuzetno lagano kapljično prenosi. Širenje epidemije nije moguće u cijelosti zaustaviti sve do pronalaska cjepiva ili lijeka, ali se epidemiološkim mjerama ona može držati pod kontrolom, kažu liječnici.

– Mi, hrvatski liječnici, pozivamo vas da se dosljedno i disciplinirano pridržavate javnozdravstvenih mjera. Provođenjem  mjera za sprječavanje prijenosa virusa značajno ograničavamo i usporavamo širenje epidemije, izravno smanjujemo broj novozaraženih te izbjegavamo moguće urušavanje zdravstvenog sustava. Poštujmo propisane mjere, zaštitimo od zaraze sami sebe, članove naših obitelji, naše prijatelje, kolege i sve druge građane.

Liječnici savjetuju kako možete smanjiti rizik zaraze za sebe i svoju obitelj

  • Držite fizički razmak od drugih ljudi (izuzetak su vaši ukućani) od minimalno metar i pol i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Razmak značajno smanjuje rizik prijenosa  virusa.
  • Pravilno nosite maske za lice uvijek u zatvorenim prostorima gdje je prisutno više ljudi. Maske moraju pokrivati i nos i usta i dobro prianjati uz lice. Prije stavljanja i nakon skidanja maske operite ruke. Maske nas međusobno štite, a nisu štetne za naše zdravlje. Znamo o čemu govorimo. Mi liječnici naime svakodnevno godinama na poslu nosimo maske i ne osjećamo zbog toga nikakve štetne posljedice.
  • Što češće perite ruke tekućim sapunom i vodom barem 20 sekundi. Sapun razara virus. Ako u nekom trenutku ne možete oprati ruke sapunom i vodom, nanesite na ruke dezinfekcijsko sredstvo koje uništava virus. Virus se može prenijeti dodirivanjem usta, nosa ili oka nakon dodirivanja površina i predmeta na koje su pale zagađene kapljice.
  • Ne rukujte se i ne grlite s ljudima s kojima ne živite u zajedničkom domaćinstvu. Nemojte olakšavati virusu da se ubrzano širi na veći broj ljudi.
  • Izbjegavajte veća okupljanja ljudi. Takva okupljanja potencijalna su nova žarišta zaraze virusom.

– Držite razmak, nosite maske, perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja. Pridržavanjem ovih jednostavnih mjera držat ćemo epidemiju pod kontrolom – stoji u apelu liječnika koji pozivaju da im pomognemo u borbi za zdravlje sviju nas.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare