Evo i lijepe vijesti: Goričani lakše ulaze u brak i manje se razvode od prosjeka u Zagrebačkoj županiji i Hrvatskoj Jesu li u Velikoj Gorici brakovi sretniji i dugovječniji nego u ostatku Hrvatske? Prema podacima Državnog zavoda za statistiku rekli bismo da jesu, iako se iz statističkih podataka ne mogu dokučiti pravi razlozi za odluku o zajedničkom životu s partnerom

vjenčanje
Foto: Pixabay

Već se godinama piše kako Hrvati sve manje ulaze u bračne zajednice, a sve više iz njih izlaze. Takav je trend u 2019. godini, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, malo skrenuo u pozitivnijem smjeru. U čitavoj Hrvatskoj lani je sklopljen 19.761 brak (što je tek nešto malo manje nego u prijašnjih godina), istodobno se razvelo 5936 parova, što je najmanje u posljednjih pet godina. To znači da je u prosjeku na jedan razvod dolazilo 3,3 sklopljena braka.

Velika Gorica je u toj statistici znatno bolja od hrvatskog prosjeka. Lani su naši sugrađani sklopili 337 brakova, a razvelo se 63 para. To, pak, znači da je na jedan razvedeni par u Velikoj Gorici dolazilo 5,3 novopečenih brakova. Najbolji je to omjer u posljednjih pet godina, ako na takav, statistički način analiziramo brakove. Loše je bilo 2015. godine kada je sklopljen 291 brak, a razvedeno je njih 71. To znači da je na jedan razveden brak dolazilo četiri novih. Još je gora situacija bila godinu dana kasnije. Te 2016. godine u Velikoj Gorici sklopljeno je 309 brakova, ali je razvedeno njih 104. Dakle, na jedan razvod nije dolazilo niti tri sklopljena braka. Nakon te godine, u posljednje tri, situacija se u našem gradu lagano popravlja.

Lanjske velikogoričke brojke bolje su i od onih u Zagrebačkoj županiji. Lani je u našoj županiji sklopljeno 1589 brakova, a razvedeno je njih 422. To znači da na jedan razveden brak dolazi 3,7 novih brakova.

Statistika, na žalost, ne otkriva i onu pravu pozadinu brojčanih trendova. Zato iz podataka Državnog zavoda za statistiku ne možemo znati jesu li Velikogoričani lani bili sretniji u brakovima nego prije pet godina ili su se u većoj mjeri odlučivali biti i ostati u braku iz nekih drugih razloga. Ipak, lijepo je da je broj sklopljenih brakova sve veći, pa to, usudili bi se napisati, ipak pokazuje da u našem gradu stanuje nešto više sretnih i zadovoljnih ljudi nego u ostatku Hrvatske.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare