Policija upozorava: Pazite se kibernetičkih kriminalaca, zbog nekoliko pogrešnih klikova mogli biste ostati bez novca i identiteta Ne nasjedajte na novu prevaru na Facebooku /// Koje su najčešće financijske online prevare /// Savjeti kako da ne postanete žrtva internetskog kriminala

internet kibernetički kriminal
Foto: Robinraj Premchand / Pixabay

Veliki broj naših građana svakodnevno koristi različite online usluge, od kupovine hrane, plaćanja računa, naručivanja odjeće iz inozemstva do dogovaranja različitih bankarskih usluga. Pandemija koronavirusa nas je sve natjerala da se još više okrenemo online svijetu, a to koriste kriminalci kojima je upravo internet glavno područje djelovanja. Zato policija upozorava građane da ne nasjedaju na prijevare preko Facebook stranice „Toolkits sets“, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a, u posljednje vrijeme policija bilježi poveći broj prijevara preko Facebook stranice „Toolkits sets“ na kojoj nepoznati počinitelji oglašavaju prodaju radnih alata. Komunikacija se odvija isključivao preko Facebook Messengera u kojoj počinitelji zahtijevaju od osoba da im pošalju svoje osobne podatke, podatke o kreditnim karticama i kontrolni broj kartice kako bi mogli naplatiti alat koji prodaju. Nakon što osobe pošalju sve tražene podatke počinitelji iskorištavaju osobne podatke i podatke s kartica tako da s kartica skidaju sav novac ili koriste kartice za uplate na kladionicama izvan Hrvatske, te na taj način oštećuju osobe za velike novčane iznose.

Ukoliko ste bili žrtva prijevare preko navedene stranice, policija savjetuje da podnesete prijavu u najbližu policijsku postaju ili upravu prema adresi vašeg prebivališta.

Internetske prijevare

Internet je postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Prijevare u kojima glavnu ulogu igraju davno preminuli rođak ili nigerijski princ nisu više jedini trikovi zanata. Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkriti.  Od pretvaranja da su voditelj vaše organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu, online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele – vaš novac i bankovne podatke.

Najučinkovitija obrana od ove vrste prijevara, kažu u policiji, je obrazovanje potencijalnih žrtava – a to može biti svatko od nas na internetu. Podizanje svijesti u društvu kako identificirati takve prijevarne tehnike učinit će korisnike i njihove financije sigurnijima.

Sedam najčešćih financijskih online prijevara i kako ih izbjeći

  1. CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.
  2. Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti ili dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.
  3. Krađe identiteta: Identitet se krade telefonskim pozivom; lažnim porukama e-pošte ili SMS-om.
  4. Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.
  5. Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.
  6. Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.
  7. Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

Kriminalci koriste društveni inženjering kako bi postigli cijeli niz ciljeva od dobivanje vaših osobnih podataka, otimanje vaših računa, krađa vašeg identiteta, pokretanje nezakonitih plaćanja ili uvjeriti vas da nastavite bilo koju aktivnost protiv svog interesa, kao na primjer: doznačiti novac ili dijeliti osobne podatke. Jedan jedini klik može biti dovoljan kako bi ugrozio vaš život i vaše financije.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare