Noć kaosa: Zagreb poharala poplava, vatrogasac umro na intervenciji, Velika Gorica, na sreću, ostala pošteđena U Zagrebu popljavljene stotine objekata /// Tijekom noći vatrogasci imali 200 intervencija /// Vatrogasci se opraštaju od kolege Davora Kovačića kojem je pozlilo na zadatku

Prvo korona, pa potres, sada poplava… što je sljedeće? To si pitanje postavljaju brojni Zagrepčani nakon petka kasno navečer koji se nakon pravog biblijskog potopa pretvorio u još jedan kaotičan dan u ovoj 2020. godini, koja nikako da završi.

Slika iz Pothodnika kroz koji doslovce teče bujica, zaglavljeni automobili u podvožnjaku u Miramaskoj, rijeka je potekla Ilicom, poplavljeni podrumi i prizemlja u kućama, zgradama i poslovnim prostorima – samo je djelić kaosa u glavnom gradu u noći s petka na subotu. Poplavljena je i Dječja bolnica u Klaićevoj, uništene su i velike zalihe lijekova.

miramarska poplava
Poplava u podvožnjaku u Miramarskoj / Foto: Čitateljica portala Gorica.info

”Zovite 193 samo u slučaju kranje nužde, ne možemo svaku litru ispumpati”, apelirali su zagrebački vatrogasci. Tijekom noći odradili su 200 intervencija. Tramvajski promet bio je, naravno, u kolapsu, cestama se stvarno vozilo na vlastitu odgovornost kao kroz rijeke.

Jutro je razotkrilo što je sve nevrijeme napravilo. Procjenjuje se da su stotine objekata pod vodom. Ne zna se u kojem dijelu grada je bilo strašnije, no u posebno su teškoj situaciji stanovnici centra grada koji je najviše stradao u potresu prije četiri mjeseca, a koji nisu mogli bolje zaštititi ili sanirati kuće i stanove u kojima žive. Takvih je, na žalost, puno i previše. A zakon o sanaciji Zagreba nakon potresa tek je ušao u saborsku raspravu… presporo i premalo pomoći za najugroženije. Procjenjuje se da su tisuće ljudi, neki čak idu i do brojke 20.000, nakon potresa napustili centar grada. Hoće li ova poplava otjerati i one preostale?

Na intervenciji je preminuo vatrogasac Davor Kovačić. ”Veliko hvala Davoru Kovačiću, članu DVD-a Kustošija, koji nas je napustio u 53-oj godini života dok je svojom nesebičnošću i hrabrošću čuvao naš voljeni Grad”, napisali su mu u oproštajnoj poruci kolege iz zagrebačke vatrogasne postrojbe.

Velika Gorica je, na sreću, prošla dobro u ovom nevremenu. Kiša je lijevala kao iz kabla, ali većih posljedica nije bilo. Jutros se na ulicama vidi tek pokoja grančica i nešto više lišća, te lokve vode koje podsjećaju na sinoćnje nevrijeme.

No, sada je 9:15 sati i kiša je ponovno počela jače padati…

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare