Pješaci i vozači oprez: Policija vas sutra kontrolira na našem području, prekršiteljima prijete kazne od 300 do 7000 kn Cilj policijske akcije jest smanjenje broja prometnih nesreća i broja stradalih, posebno pješaka

policija pješaci akcija
Foto: Pixabay

Policijska uprava zagrebačka provodit će sutra, u ponedjeljak, 27. srpnja, akciju zaštite pješaka. Cilj je akcije, kako su priopćili, smanjenje broja prometnih nesreća i broja stradalih osoba, a posebice pješaka kao najranjivije skupine u prometu.

Iz policije pozivaju vozače da prilagode brzinu kretanja i propuštaju pješake na obilježenim pješačkim prijelazima te podsjećaju pješake da kolnik prelaze samo na za to obilježenim mjestima i poštuju zeleno svjetlo na semaforu.

Zbog vlastite sigurnosti, kao pješak poštujte prometna pravila, a kao vozač obratite posebnu pozornost na pješake, savjetuju iz policije.

Pješaci su najranjiviji sudionici u prometu. Prilikom naleta bilo koje vrste vozila gotovo u pravilu teško stradavaju.

Zbog vlastite sigurnosti, pješaci ne smiju

  • Prelaziti kolnik izvan obilježenih pješačkih prijelaza ako u naseljenom mjestu nisu udaljeni više od 50 metara, a izvan naselja više od 100 metara od pješačkog prijelaza.
  • Stupiti na kolnik i prelaziti preko kolnika bez prethodne provjere da to mogu učiniti na siguran način.
  • Prelaziti kolnik na znak crvenog svjetla na semaforima.
  • Pretrčavati kolnik ispred nailazećih vozila.

Za prelazak kolnika na nepropisan način ili na znak crvenog svjetla na semaforima, pješak se kažnjava novčanom kaznom od 300 kuna.

Kretanje po kolniku

Pješaci imaju zakonsku obvezu kretanja po nogostupu. No, ako se pješice krećete u naseljima gdje nogostup ne postoji ili postoji, ali ga iz nekog razloga ne možete koristiti možete se kretati kolnikom. U tom slučaju krećite se što bliže rubu kolnika, jedan iza drugoga kako ne bi ometali ili sprječavali ostatak prometa.

Ukoliko se krećete kolnikom izvan naselja krećite se uz lijevi rub kolnika u smjeru kojim se kreću vozila. Ako se krećete kolnikom dužni ste noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Za kršenje navedenih odredbi predviđena je novčana kazna od 300 kuna.

Obveze vozača prema pješacima

Vozač je dužan stati ispred pješačkog prijelaza na znak osobe koja upravlja prometom ili semafora, a ukoliko to ne učini novčana kazna je od 3000 do 7000 kuna.

Ako skrećete u ulicu na čijem početku je pješački prijelaz morate smanjiti brzinu i propustiti pješake.

Približavate li se pješačkom prijelazu na kojem nema semafora niti na istom upravlja ovlaštena osoba dužni ste vozilom upravljati smanjenom brzinom kako bi mogli sigurno propustiti pješake koji su već stupili na pješački prijelaz.

Ako su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom morate zaustaviti vozilo i propustiti ih i kad tek stupaju na pješački prijelaz.
Za sva tri gore navedena slučaja propisana je novčana kazna od 500 kuna.
Krećete li se cestom koja ima više traka u istom smjeru i ne zaustavite se ako je vozilo u drugoj traci stalo ili usporilo da propusti pješaka (nema semafora nit itko upravlja prometom) možete platiti kaznu od 3000 kuna.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare