Policijska akcija: Najviše prebrzih vozača i onih koji koriste mobitel u vožnji bilo je na području Policijske uprave Zagrebačke U vikend akciji na području cijele Hrvatske policija utvrdila 5.155 prekršaja u prometu /// Najviše alkoholiziranih vozača bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji /// Najviše alkohola u krvi (3,64 g/kg) imao je vozač na području PU Virovitičko-podravske

policiija kontrola prometa
Foto: MUP

U policijskoj akciji pojačanog nadzora prometa na području cijele Hrvatske proteklog vikenda utvrđena su ukupno 5.155 prekršaja. Kako je objavio MUP, utvrđen je 431 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,64 g/kg utvrđena kod vozača na području PU Virovitičko-podravske. Bilo je i 1.921 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU Šibensko-kninske, 237 km/h. Zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa pronašli su 644 prekršitelja i 260 vozača koji su nepropisno koristili mobitel tijekom vožnje.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU Splitsko- dalmatinske, 67 takvih prekršaja, dok je najmanji broj takvih prekršaja utvrđen u PU Bjelovarsko-bilogorskoj i PU Ličko-senjskoj, po sedam takvih prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka sa 282 takva prekršaja, dok najmanji broj takvih prekršaja je zabilježen u PU Međimurskoj, 14 takvih prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU Splitsko-dalmatinske, 107 takvih prekršaja. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU Zagrebačke, 62 takva prekršaja.

Najveći su broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 18 do 24 godina (99 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 – 1,00 g/kg što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

Iz policije poručuju da nastavljaju s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama. Stoga su ove aktivnosti posebno usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“, kažu u policiji. Takvih je osoba u vikend akciji bilo 25 i počinili su 26 teških prekršaja.

Najviše se prekršaja odnosilo na nedopuštenu koncentracija alkohola – 11; upravljanje prije stjecanja prava – 10; upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 4; prekoračenje dopuštene brzine kretanja – 1. Zbog toga je osam vozača zadržano u policiji do 12 sati, te je protiv 17 vozača proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Samo ovaj vikend na hrvatskim cestama dogodile su se 103 prometne nesreće s nastradalim osobama. U jednoj nesreći smrtno je stradala jedna osoba. U ostalim nesrećama ozlijeđen je 131 sudionik. Policija i dalje najavljuje mjere usmjerene na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu. I zato pazite kako vozite!

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare