Ljetovanje u doba korone: možemo li se zaraziti u moru, na bazenu, apartmanu, evo što sve morate znati Donosimo korisne savjete i preporuke za ljetovanje, kojih mjera se morate strogo pridržavati i zašto je važno prije odlaska na more saznati broj nadležne epidemiološke službe

ljetovanje u doba korone
Foto: Pixabay

Pojava koronavirusa utjecala je na sve segmente našeg svakodnevnog života. Držanje razmaka od drugih osoba, nošenje maske, učestalo pranje ruku, samo su dio preporuka koje smo usvojili proteklih mjeseci. Za vrijeme godišnjeg odmora trebate se pridržavati svih onih mjera kojih se pridržavati i kod kuće. To znači izbjegavati bliski kontakt s osobama koje pokazuju simptome povišene temperature, kašlju i otežano dišu. Epidemiolozi preporučaju izbjegavati rukovanje i bliski razgovor te održavati socijalnu distancu. Redovito perite ruke sapunom i vodom, što manje boravite u zatvorenim prostorima s velikim brojem ljudi. Koristite beskontaktno plaćanje gdje je to moguće.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je cijeli niz preporuka za hotelijere, ugostitelje, vlasnike apartmana i kampova u kojima je detaljno propisan boravak gostiju kod njih te upute kako se trebaju ponašati njihovi radnici, kako se čisti i dezinficira prostor. Svakom turističkom radniku od izuzetne je važnosti da gosti dođu i da se osjećaju sigurno.

Ako se još uvijek dvoumite hoćete li ove godine otići na odmor, koliko je siguran boravak u hotelu ili apartmanu, evo što morate znati.

Posluživanje hrane i pića

Prilikom naručivanja hrane ili pića mora se poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 m između kupaca koji čekaju u redu. Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, odnosno nije dopušteno zadržavanje za šankom. Hranu koju ste naručili najbolje je konzumirati na terasi, odnosno na otvorenome.

Pravila za švedski stol

Posebna pravila vrijede za ugostiteljske objekte u hotelima gdje postoji buffet način posluživanja. I ovdje morate održavati fizički razmak od 1,5 m tijekom boravka, a naročito tijekom posluživanja obroka na buffet način, osim ako se radi o članovima iste obitelji kada nije potrebno da članovi iz iste obitelji tijekom boravka u ugostiteljskom objektu održavaju razmak od 1,5 m. Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučio je hotelima da buffet način posluživanja bude proveden tako da se postavi pregrada između gostiju i hrane i da jedan zaposlenik poslužuje gostima hranu prema njihovom odabiru.

Kupanje u moru i na bazenu

I na kupanju treba voditi računa o fizičkoj udaljenosti. Ležaljke treba postaviti na način da se osigura fizička distanca od 1,5 metar. Vlasnici ležaljki dužni su ih dezinficirati nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku. Sigurno neće škoditi i ako sami dezinficirate ležaljku prije nego je počnete koristiti. Ručnike koje koristite na ležaljkama potrebno je svaki dan oprati na visokoj temperaturi

Fizička udaljenost mora se održavati i u vodi odnosno dok plivate. To se naravno ne odnosi na članove obitelji. Splitska epidemiologinja Diana Nonković kazala je za RTL da je minimalna šansa da se zarazimo u moru. Virus se prenosi kapljičnim putem te ako smo u zatvorenom prostoru sa zaraženom osobom i u bliskom kontaktu. Kazala je i kako nema opasnosti od zaraze virusom u bazenu jer se bazeni tretiraju klorom, a covid-19 je osjetljiv na sve klorne preparate, tako da bazenska dezinficirana voda štiti od covida-19 – kazala je dr. Nonković za RTL.

Saznajte telefonske brojeve epidemiologa

Prije odlaska na godišnji dobro bi bilo da saznate ima li mjesto u koje idete turističku ambulantu, a dobro je da imate i broj od nadležne epidemiološke službe koja pokriva područje na koje idete. Ako slučajno dobijete temperaturu dok ste na godišnjem odmoru na moru, nemojte paničariti. To ne znači odmah da ste se zarazili koronavirusom. Temperatura može biti pokazatelj različitih zdravstvenih poteškoća i zato nemojte odmah pojuriti u turističku ambulantu, prvo ih telefonski nazovite, a liječnik će dalje odlučiti trebate li doći na pregled ili ne. U slučaju zaraze koronavirusom epidemiološka služba će vam dati daljnje upute, a vlasnici apartmana ili hotel u kojem boravite također su upoznati s postupanjem ako im se tijekom boravka u objektu zarazi gost.

simptomi koronavirusa

Evo što liječnici savjetuju kako možete smanjiti rizik zaraze za sebe i svoju obitelj

  • Držite fizički razmak od drugih ljudi (izuzetak su vaši ukućani) od minimalno metar i pol i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Razmak značajno smanjuje rizik prijenosa  virusa.
  • Pravilno nosite maske za lice uvijek u zatvorenim prostorima gdje je prisutno više ljudi. Maske moraju pokrivati i nos i usta i dobro prianjati uz lice. Prije stavljanja i nakon skidanja maske operite ruke. Maske nas međusobno štite, a nisu štetne za naše zdravlje.
  • Što češće perite ruke tekućim sapunom i vodom barem 20 sekundi. Sapun razara virus. Ako u nekom trenutku ne možete oprati ruke sapunom i vodom, nanesite na ruke dezinfekcijsko sredstvo koje uništava virus. Virus se može prenijeti dodirivanjem usta, nosa ili oka nakon dodirivanja površina i predmeta na koje su pale zagađene kapljice.
  • Ne rukujte se i ne grlite s ljudima s kojima ne živite u zajedničkom domaćinstvu. Nemojte olakšavati virusu da se ubrzano širi na veći broj ljudi.
  • Izbjegavajte veća okupljanja ljudi. Takva okupljanja potencijalna su nova žarišta zaraze virusom.

Podaci o broju zaraženih, koje svakodnevno objavljuju županijski stožeri, pokazuju da je među turistima jako mali broj zaraženih osoba. Jadranske županije imaju malo zaraženih jer očito boravak na otvorenom prostoru i suncu smanjuje širenje virusa. I zato nema razloga da i ove godine ne uživate u ljetovanju uz pridržavanje preporuka epidemiologa.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare