Sad je i službeno: Čestitamo Kristini Ivanuš jer je dobila prestižnu Hermann Gmeiner nagradu za 2020. godinu

Kristina Ivanuš
Foto: Screenshot

Kristina Ivanuš, 21-godišnjakinja koja je odrasla u SOS dječjem selu Lekenik, osvojila je Hermann Gmeiner Award za 2020. godinu. O tome je Gorica.info već pisala, no u petak je stigla i službena potvrda. Ta se nagrada svake druge godine dodjeljuje najuspješnijem djetetu iz SOS Dječjeg sela na globalnoj razini. Ove godine je u uži krug ušlo 60 nominiranih, a 16 ih je ušlo u finale – po osmero djevojaka i mladića.

Kristina je sa četiri godine sa sestrom završila u SOS selu u Lekeniku. Njena SOS mama brinula se o njih dvije i još četvero druge djece. Jedanaest godina poslije Kristina se seli u SOS zajednicu mladih u Velkoj Gorici gdje je bila do selidbe u Zagreb i upisa na fakultet. Sa šest godina oboljela je od neurološke bolesti, no velikom upornošću i bavljenjem sportom ozdravila je s 18 godina.

Na putu do finala pomoglo joj je ronjenje, koje joj je služilo u terapeutske svrhe, ali se njime bavi i danas promičući zaštitu okoliša, a radi i kao podvodni model. Kristina je danas studentica marketinga i komunikacija na Poslovnom veleučilištu u Zagrebu, a, osim ronjenja, voli i druge sportove. Dok je bila nominirana, Kristina je rekla kako bi joj nagrada olakšala studiranje koje financira sama svojim radom. I ovo ljeto provodi radno na Jadranu,  radeći u plasteniku u Sv. Filipu i Jakovu kod Zadra.

Osim naše Kristine, ovogodišnju nagradu su dobili i Lucian Mustata iz Rumunjske i Gebre-egziabher Gebre iz Etiopije.

Hermann Gmeiner (1919.-1986.), po kojem je nazvana ova nagrada, bio je veliki austrijski filantrop i osnivač mreže SOS Dječjih sela. Sa samo 600 austrijskih šilinga u džepu (oko 40 američkih dolara ili cca današnjih 250 kuna) osnovao je 1949. godine prvo takvo selo u mjestu Imst, u austrijskoj pokrajini Tirol. Danas se mreža takvih ustanova proširila u 132 svjetske države u kojima djeluje 571 SOS Dječje selo i 2310 popratnih SOS projekata (dječji vrtići, projekti za mlade, SOS društveni centri, SOS škole, SOS bolnice…). U Hrvatskoj djeluju dva SOS Dječja sela – u Lekeniku i Ladimirevcima.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Zlata Lacković
Zlata Lacković
3 years ago

Bravoo!