Morska akcija: Državni inspektori kreću u kontrolu plutajućih flaminga i ostalih napuhanaca Cilj ove akcije je, ističu iz Državnog inspektorata, sigurnost potrošača

Foto: Pixabay

Napuhani plamenci hit su posljednjih godina na jadranskim plažama. Mnoge poznate osobe potrudile su se fotografirati i objaviti na društvenim mrežama prigodne fotke kako izvaljeni plutaju morem ili bazenom. Rozi plamenci i njihovi ponosni vlasnici smiješili su se sa stranica ženskih časopisa, svi su se natjecali čiji plamenac će biti veći i upečatljiviji.

Ali ti plutajući gumeni ljetni rekviziti mogu biti i opasni. I zato će tržišna inspekcija Državnog inspektorata tijekom kolovoza kontrolirati kakvi se plamenci, zračni jastuci, plutajuće fotelje i plutajući otoci prodaju u Hrvatskoj.

Kako je objavio Državni inspektorat, nadzorima, koji su dio godišnjega programa rada, kontrolirat će se svi proizvodi koji pripadaju A kategoriji plutajućih proizvoda, a koji moraju biti u skladu s općim sigurnosnim zahtjevima sukladno europskoj direktivi. A precizni Europljani još su 2001. godine donijeli Direktivu 2001/95/EZ koja propisuje kakvi ti proizvodi moraju biti i koje sigurnosne uvjete moraju zadovoljiti. Kako je Hrvatska dio Europske unije i kod nas vrijede ta pravila.

Pitali smo Državni inspektorat tko će se naći pod povećalom tržišne inspekcije.

– Tržišni inspektori nadzorom kontroliraju ispunjavanje obveza gospodarskih subjekata odnosno proizvođača, uvoznika i  distributera-trgovaca  u pogledu stavljanja na tržište predmetnih proizvoda. Nadzori se obavljaju na način da se prati sljedivost proizvoda u svrhu identifikacije gospodarskog subjekta odgovornog za prvo stavljanje na tržište ili na raspolaganje na tržište RH. Dakle, subjekt nadzora ne mogu biti potrošači nego gospodarski subjekti koji stavljaju predmetne proizvode na tržište – odgovorili su nam iz Državnog inspektorata.

I zato provjerite ima li vaš omiljeni napuhanac sve potrebne oznake – tko ga smije koristiti, kolika smije biti težina osobe koja ga koristi, je li namijenjen za plivače ili neplivače, za korištenju na moru ili bazenu odnosno ima li sve potrebne informacijske simbole i sigurnosne znakove kojih se trebate pridržavati.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare