Građani pomogli u potrazi za rijetkim jadranskim školjkama: U tjedan dana pronašli više od 200 lokacija s periskama Zbog ugroženosti vrste i njenih staništa, plemenita periska strogo je zaštićena vrsta u Hrvatskoj što znači da ih ne smijete vaditi iz mora jer bi vas to moglo koštati od 7 tisuća do 30 tisuća kuna

periske
Foto: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

U samo tjedan dana od poziva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, građani su dojavili više od 200 lokacija na kojima su pronašli plemenitu perisku. Iz Ministarstva zahvaljuju građanima koji su se priključili akciji, ali i medijima na angažmanu oko očuvanja plemenite periske u Jadranskom moru.

Periska je endem Sredozemnog mora te ujedno najveći školjkaš koji može narasti do 120 cm. Uglavnom nastanjuje sedimentna dna s livadama morskih cvjetnica. Rasprostranjena je u cijelom Jadranu i ima važnu ulogu u ekosustavu kao filtrator mora. Na njenim ljušturama obitavaju brojne vrste.

Zbog zaraze pomor periski događa se na cijelom Mediteranu pa tako i u Jadranu, što bi moglo dovesti do potpunog izumiranja ove endemske morske vrste.

 

periske
Foto: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare