Vozači iz našeg kraja opet neslavni hrvatski rekorderi: Prebrzo voze, ne koriste pojas, ali zato u vožnji koriste mobitel Prometne su kontrole utvrdile 5.270 prekršaja, 115 više nego prošlog vikenda, najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 18 do 24 godina

policijska akcija
Foto: Policijska uprava zagrebačka

Prometna policija u vikend akciji provedenoj na području cijele Hrvatske utvrdila je 5.270 prekršaja, 115 više nego prošlog vikenda, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine i testeri na droge, kažu u policiji.

Policijski službenici svih policijskih uprava utvrdili su:

  • 315 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,06 g/kg izmjerena na području PU Splitsko-dalmatinske.
  • 037 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU Vukovarsko-srijemske, 231 km/h.
  • 597 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa.
  • 252 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU Splitsko- dalmatinske, 48 takvih prekršaja, dok je najmanji broj takvih prekršaja utvrđen u PU Međimurskoj 3 prekršaja.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka sa 360 prekršaja, dok najmanji broj takvih prekršaja je zabilježen u PU Međimurskoj, 5 prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU Zagrebačke i Primorsko-goranske, 66 takvih prekršaja. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU Zagrebačke, 50 takva prekršaja.

Najveći su broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 18 do 24 godina (39 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola do 05 g/kg što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno sedam osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 10 teških prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – sedam. Iz tog razloga tri vozača su zadržano u policiji na triježnjenju, a protiv devet vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 31. srpnja do 2. kolovoza na hrvatskim prometnicama dogodilo se 66 prometnih nesreća s nastradalim osobama. U četiri nesreće smrtno su stradale četiri osobe. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 90 sudionika.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare