HALMED prvo naložio povlačenje jedne serije lijeka za visoki krvni tlak Ramipril Farmal 5 mg, istraga utvrdila da je lijek siguran

Ramipril Farmal 5 mg tablete serije 190101
Foto: Pixabay

 

22 sata – Nova obavijest HALMEDA: Obustavlja se povlačenje, lijek se može i dalje koristiti

Nakon provedene istrage HALMED je objavio da se obustavlja postupak preventivnog povlačenja serije 190101 lijeka Ramipril Farmal 5 mg tablete te se ta serija lijeka i dalje može nalaziti u prometu u Hrvatskoj.

Istragom je utvrđeno da je serija 190101 lijeka Ramipril Farmal 5 mg tablete proizvedena u siječnju, a serija lijeka Ramipril H Farmal 5mg/25mg tablete tek u veljači te je razmak između puštanja u promet jednog i drugog lijeka tri i pol mjeseca. Utvrđeno je da nije moglo doći do zamjene lijeka u procesu proizvodnje te nalazi upućuju na to da je do zamjene lijekova došlo kod korisnika lijeka, priopćio je HALMED.

Pacijenti mogu nastaviti koristiti seriju 190101 lijeka Ramipril Farmal 5 mg tablete te nema potrebe za vraćanjem ranije izdanih pakiranja u ljekarne.

8:38 sati – Povlači se lijek za visoki krvni tlak Ramipril Farmal 5 mg

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) naložila je firmi Mibe Pharmaceuticals povlačenje lijeka Ramipril Farmal 5 mg tableta, serije 190101. Povlačenje se provodi, navode iz HALMED-a, do razine pacijenta.

Lijek Ramipril Farmal 5 mg tablete sadrži djelatnu tvar ramipril te pripada terapijskoj skupini ACE inhibitora, koji se primjenjuju za liječenje bolesnika s povišenim krvnim tlakom, srčanim bolestima i nekim drugim stanjima.

Razlog povlačenja je neispravnost u kakvoći lijeka budući je u seriji 190101 moguća prisutnost drugog lijeka (Ramipril H Farmal 5mg/25mg tablete, broj serije: 190201, rok valjanosti: 02/2021.).

Pacijenti koji posjeduju lijek Ramipril Farmal 5 mg tablete serije 190101 pozivaju se da lijek vrate u ljekarnu gdje će im lijek biti zamijenjen drugom serijom koja nije zahvaćena ovom neispravnošću, navode iz HALMED-a. U slučaju zabrinutosti, upućujemo pacijente da se obrate svojem liječniku. Budući da su u Republici Hrvatskoj dostupne druge serije lijeka Ramipril Farmal 5 mg tablete koje nisu zahvaćene navedenom neispravnošću, zbog povlačenja serije 190101 neće biti ugrožena redovita opskrba tržišta ovim lijekom.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare