Hrvatski zavod za zapošljavanje daje potpore za očuvanje radnih mjesta za mikropoduzetnike i za kolovoz Potpora za kolovoz iznosi 2000 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, dok se za radnike koji rade u nepunom radnom vremenu isplaćuje razmjerni dio prema broju sati rada pojedinog radnika

potpore za mikropoduzetnike
Foto: Pixabay

Hrvatski zavod za zapošljavanje i dalje provodi mjeru za očuvanje radnih mjesta za mikropoduzetnike jer je mjera produžena i na kolovoz. Zahtjevi za kolovoz zaprimaju se do 31. kolovoza.

Potpore mogu dobiti poslodavci koji zapošljavaju do 10 radnika i koji su u srpnju ove godine zabilježili pad prihoda veći od 50 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem. Potpora se isplaćuje za radnike zaposlene do 30. lipnja ove godine, a poslodavci moraju biti prijavljeni u sustav Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje do 29. veljače ove godine, objavio je Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Potpora za kolovoz iznosi 2000 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, dok se za radnike koji rade u nepunom radnom vremenu isplaćuje razmjerni dio prema broju sati rada pojedinog radnika za kojeg je zatražena potpora. Potpore za kolovoz bit će isplaćene do 20. rujna.

Kriteriji za isplatu potpora mikropoduzetnicima

Da bi dobili potpore za kolovoz, poslodavci trebaju dokazati da su u srpnju 2020. godine imali pad prometa/prihoda za najmanje 50 posto u odnosu na srpanj 2019. godine. Pad prometa/prihoda se dokazuje predajom PDV obrazaca za srpanj 2020. i za srpanj 2019. godine Poreznoj upravi. Tromjesečni obveznici PDV-a dokazuju pad prometa/prihoda od 50 posto u drugom tromjesečju 2020. u odnosu na drugo tromjesečje 2019. godine.

Ako poslodavac posluje kraće od 12 mjeseci, treba dokazati pad prometa/prihoda za najmanje 50 posto u srpnju 2020. u odnosu na veljaču 2020. godine. Poreznoj upravi, dakle, mora predati PDV obrasce za srpanj i veljaču ove godine. Tromjesečni obveznici PDV-a dokazuju pad prometa/prihoda u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na prvo tromjesečje.

Porezna uprava će temeljem dostavljenih PDV obrazaca, a na zahtjev Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, dostaviti podatke o stvarnom postotku pada prihoda za promatrano razdoblje.

Ako je postotak pada prihoda najmanje 50 posto i ako su zadovoljeni ostali uvjeti, HZZ će odobriti potporu. Ako  iz dostavljene dokumentacije nije vidljiva opravdanost zahtjeva za dodjelu potpore, HZZ može zatražiti dodatnu dokumentaciju. Poduzetnici koji nisu u sustavu PDV-a dokazuju pad prihoda na temelju tablice pada prihoda.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare