Gotovo sve im to mi plaćamo: Koja se stranka razbacivala novcem, a tko je mudro i učinkovito trošio novac u predizbornoj kampanji u našoj izbornoj jedinici? Doznajte i kome ćemo mi, porezni obveznici, iz vlastitog džepa, odnosno, kako se lijepo kaže, državnog proračuna platiti predizborne troškove za promidžbu

Izborni rezultati poznati su već više od mjesec dana, Sabor i Vlada odradili su prve zadatke, a većina ministara i saborski zastupnici već su na godišnjim odmorima. Podsjetimo, u Sabor je iz naše, VI. izborne jedinice ušlo šestero kandidata s liste HDZ-a, četvero s liste Restart koalicije predvođene SDP-ov, dvojica s liste Domovinskog pokreta i koalicijskih partnera, te po jedan platforme Možemo! i Mosta. Novost je da znamo i koliko su stranke, koalicije i nezavisne liste potrošile na izbornu promidžbu za parlamentarne izbore 2020.

Mi ćemo analizirati samo troškove u VI. izbornoj jedinici i u obzir ćemo uzeti samo onih osam lista koje su skupile više od tisuću glasova. Najviše je potrošila Restart koalicija predvođena SDP-om (zaokružimo iznos na 1,497 milijuna kuna) što je oko 27.000 više od HDZ-ove liste (1,470 milijuna kuna). Na trećem je mjestu lista stranke Bandić Milan 365 koja je potrošila nešto više od 353.000 kn, slijedi lista Domovinskog pokreta i partnera s 216.000 kn, potom Most sa 187.000 kn, platforma Možemo! sa nešto više od 135.000 kn, koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokusa s 89.000 kn i Živi zid sa 86.000 kn. Ostalih 11 lista su u VI. izbornoj jedinici osvojile po manje od tisuću glasova, pa smo odlučili da ih izostavimo iz ove analize.

Vratimo se na ovih osam uspješnijih lista. Kada izračunamo koliko su novca za promidžbu te liste trebale potrošiti da bi osvojile jedan glas na izborima dolazimo do potpuno drugačije ljestvice (ne)uspjeha. Najskuplje je koštao glas stranku Milana Bandića, ukupno su osvojili samo 1691 glas u VI. izbornoj jedinici, pa su, prema tome, za dobivanje jednog glasa potrošili gotovo 209 kuna za izbornu propagandu. Na drugom mjestu na toj ljestvici jest Restart koalicija i SDP koji su osvojili 35.565 glasova i na jedan glas su potrošili 42,11 kn na promidžbu, slijedi Živi zid koji je na jedan birački glas potrošio 30,71 kunu. HDZ je puno potrošio, ali je i dobio najviše glasova – 55.574, pa su time osvojili peto mjesto na ovoj ljestvici na kojoj je najbolje biti posljednji. Njih je glas koštao 26,47 kn propagandnih troškova. Slijedi Most sa 18,24 kune po dobivenom glasu, Koalicija SIP-a, Pametno i Fokusa sa 16,40 kn, vrlo je bio uspješan Domovinski pokret sa 13,36 kn promidžbenih troškova po osvojenom glasu. Uvjerljivo najuspješnija i financijski najučinkovitija bila je platforma Možemo!, koja je dobila 13.915 glasova, odnosno na jedan glas su potrošili samo 9,72 kune promidžbenih troškova. Ako usporedimo najlošijeg (stranku BM 365) i najboljeg na ovoj listi (Možemo!) ispada da su Bandićevci “platili” svaki dobiveni glas 21,5 puta skuplje od ljevičara i zelenih iz Možemo! A još je lošije po stranku BM 365 da, na kraju, nisu dobili niti jednog zastupnika u Saboru u VI. izbornoj jedinici.

Kada pretvorimo novac potrošen za promidžbenu kampanju u dobivene mandate, jasno je da je ponovno najlošije prošao Milan Bandić i njegovi ljudi jer su potrošili 353.000 kuna ni za što. Novac su, od osam analiziranih lista, “bacile” i koalicije SIP-a, Pametnog i Fokusa, te ona okupljena oko Živog zida jer također nisu osvojile niti jedno zastupničko mjesto. No, te dvije koalicije zajedno su za promidžbu potrošile otprilike polovicu iznosa Bandićeve stranke.

Ako, pak, pogledamo one stranke koje su uspjele osigurati jedno ili više mjesta u Saboru, najskuplje su to mjesto platili u Restart koaliciji. Njih je svaki zastupnik koštao nešto više od 374.000 kuna promidžbenih troškova. Na drugom mjestu je HDZ koji je za jedno mjesto platio 245.000 kn, što je bitno manje od SDP-a i ostalih Restartovaca. Most je svoje jedno mjesto platio 187.000 kn, a Možemo! 135.000 kn. Financijski najuspješnija po ovoj kalkulaciji bila je lista Domovinskog pokreta i partnera, koja je za svako od dva zastupnička mjesta u VI. izbornoj jedinici potrošila po 108.000 kuna.

I budući pobjednici kroje pravila, tako je već odlučeno da će država (čitaj svi mi porezni obveznici) platiti po najviše 135.000 kn naknade za promidžbene troškove po izabranom zastupniku. Ovo “najviše” iz prethodne rečenice znači da ako neka lista potroši manje od te svote za promidžbu po izabranom kandidatu, dobiva naknadu koja će joj pokriti svih 100% troškova. To, pak, znači da će se Miroslavu Škori i njegovim partnerima u VI. izbornoj jedinici iz našeg džepa, pardon državnog proračuna, pokriti baš svi troškovi za promidžbu. Možemo! može također biti zadovoljan jer će dobiti 135.000 kn za tog jednog zastupnika, pa će sami morati podmiriti samo razliku do 135.302,30 kuna koliko su, najpreciznije u lipu, potrošili za izbornu propagandu u VI. izbornoj jedinici. Najlošije će u toj kalkulaciji proći Restart i SDP koji će po izabranom zastupniku morati sami platiti po 229.000 kn promidžbenih troškova.

Objavom financijskih izvještaja i službeno je završila izborna saga za ovu godinu. Ostaje nam da sljedećih četiri godine vidimo jesmo li na izborima napravili dobar posao ili nismo. I da to zapamtimo za sljedeće izbore, a ne da nas političari kupe dobrom marketinškom kampanjom ili, nedajbože, hrpom lažnih obećanja.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare