Kupači oprez: Evo savjeta da vam vodeno uživanje bude sigurno i ostane nezaboravno Ako bolujete od kroničnih i težih bolesti, izbjegavajte kupanje na osamljenim i nesigurnim mjestima /// Kupajte se u prisutnosti drugih kako bi vam uvijek netko mogao pružiti pomoć, ako zatreba

savjeti za kupanje
Foto: Gorica.info

Ovih dana osvježenje od nesnosnih ljetnih vrućina i sparina građani koji imaju mogućnosti potražit će u kupanju na moru, jezerima, rijekama, bazenima. No i kupanje može biti opasno. Unatoč upozorenjima o ponašanju na vodi svjedoci smo čestih nezgoda koje su uglavnom izazvane ljudskim ponašanjem, nedovoljnim znanjem plivanja, rizičnim ponašanjem kupača, previše alkohola, panikom, iscrpljenošću, razlikom temperature tijela i vode, ozljeđivanjem prilikom ulaska u vodu ili u vodi. Najčešće se događaju utapljanja, ali vrebaju i brojne druge nepredvidive posljedice, poput lomova nakon skakanja na glavu, navode iz policije.

Budite oprezni na rijekama i jezerima

Najopasnija područja su rijeke i jezera, pa tek onda more jer kod nas nema velikih promjena plime i oseke. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok. Jezera pak imaju nagle promjene dubine i temperature, odnosno, temperatura je u jezeru gore toplija, a dolje hladnija. Velik problem kupačima zna predstavljati i raslinje o koje se zapletu, pa se uspaničare i na kraju utope. Velik je rizik i kupanje u muljevitim šodericama zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti.

Jedna od najčešćih grešaka koju mnogi čine ulazak je u vodu nakon što su pojeli obrok ili sendvič, pa se mnogi zaguše zbog pritiska želuca. Pravilo je da nakon obroka treba pričekati jedan sat, te se nikako ne smije ulaziti vruć jer tijelo doživi šok.

Konzumiranje alkohola glavni je uzrok kod utapanja mladih osoba, kažu u policiji. Ako bolujete od kroničnih i težih bolesti, izbjegavajte kupanje na osamljenim i nesigurnim mjestima. Činite to u prisutnosti drugih kako bi vam uvijek netko mogao pružiti pomoć, ako zatreba.

Ne izlažite se predugo jakom suncu, ne ulazite vrući u hladnu vodu, uvijek treba postepeno ulaziti u vodu kako bi se organizam pripremio bez obzira koliko je more ili neka druga vodena površina topla. Roditelji posebno trebaju djecu držati na oku i brinuti za njihovu sigurnost, što znači da se nikad ne smiju posve opustiti. Djeca se brzo izgube u masi kupača i lako se utope u plićaku. Pogrešno je misliti da se starije dijete može samo brinuti za mlađeg brata ili sestru. Nadzirite svoju djecu, čak i ako znaju plivati.

Osim toga, nikad ne treba ulaziti u vodu nepoznate dubine. Zatim, ako se skače, onda je, umjesto na glavu, to bolje činiti  na noge. A najbolje je u položaju ”bomba” gdje smo skvrčeni. Poželjno je plivati u društvu zbog sigurnosti. Primijetite li osobu koju je uhvatio grč tijekom plivanja, nemojte joj prilaziti, nego je prvo umirite, dodajte loptu ili neki drugi plutajući objekt da se osjeća sigurnije. Tek onda priđite osobi na dva metra, a ako osoba pluta, najprije je poprskajte vodom da vidite reagira li uopće. U slučaju da sumnjate na ozljedu kralježnice nakon skoka, odmah pozovite Hitnu pomoć i eventualno pomognite osobi da mu se otvore dišni putevi.

Ako u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite pomoć ako možete ili potražite pomoć, pozovite nadležne službe na broj 112.

Kodeks sigurnosti na vodi 

Ne plivaj najmanje jedan sat nakon obroka.

Ne plivaj ako si konzumirao alkohol.

Ne ulazi vruć u vodu.

Ne skači u vodu nepoznate dubine.

Nikad ne plivaj sam.

Plivaj u blizini spasilaca.

Poštuj upute i znakove spasilaca.

Dogodi li ti se nevolja, ostani smiren. Plutaj na leđima i maši jednom rukom za pomoć.

Ako u vodi uočiš nekog u nevolji, odmah potraži pomoć.

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare