Provjerite jeste li kupili ovaj proizvod: S tržišta se hitno povlači rižino ulje podrijetlom s Tajlanda jer sadrži kancerogene tvari Ovo nije prvi put da se s tržišta povlači rižino ulje proizvedeno na Tajlandu /// Ministarstvo poljoprivrede je i u svibnju upozorilo potrošače o povlačenju rižinog ulja jer sadrži kancerogene sastojke

rižino ulje
Foto: Trgovina Pekinška patka

S tržišta se hitno povlači rižino ulje, trgovačkog naziva Rizi od 500 ml, podrijetlom s Tajlanda, zbog povećane količine glicidil estera, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. Glicidil esteri masnih kiselina kontaminanti su u hrani koji se najviše pojavljuju u rafiniranim biljnim uljima i mastima. Potencijalno su zdravstveno opasni za potrošača ako se unose u većim količinama, a posebno za djecu do 10 godina.

Uvoznik proizvoda za EU je nizozemska tvrtka Heuschen & Schrouff Oriental Foods Trading, a na hrvatsko tržište proizvod stavljaju tvrtke Pekinška patka iz Samobora i Pan Asia iz Zagreba. Obavijest se odnosi na proizvod lot broja RBHSSCO9A, oznaka barkoda 8850345950490, upotrijebiti do 9. 3. 2021.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 1881/2006 od 19. prosinca 2006. o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani.

Ovo nije prvi put ove godine da se s tržišta povlači rižino ulje proizvedeno na Tajlandu. Ministarstvo poljoprivrede je i u svibnju upozorilo potrošače o povlačenju rižinog ulja jer sadrži kancerogene sastojke.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare