Suze svetog Lovre: Nemojte noćas propustiti najljepši nebeski spektakl ove godine, pošaljite nam svoje fotografije kiše meteora

suze svetog lovre
Foto: Ilustracija/Pixabay

Meteorska kiša Perzeida, poznata u narodu kao suze svetog Lovre, ove će godine biti najvidljivija u noći s 12. na 13. kolovoz. Ovaj nebeski spektakl ćete najbolje vidjeti ako ga promatrate iz mračnog prostora – iz parka, na livadi ili na plaži. Nije vam potreban dalekozor ni teleskop, ali će dobro doći deka ili ležaljka jer će vam tako biti lakše promatrati nebo. Meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima. Najbolje vrijeme za opažanje je od ponoći do zore, ali će nas malo ometati Mjesec svojim sjajem.

Narodna predaja kaže da će vam se, ako nešto zaželite tijekom ove noći, ta želja i ostvariti, ali morate u nju čvrsto vjerovati i ona mora ostati tajna.

Hrvatski astronomski savez pozvao je gradove i općine na gašenje javne rasvjete 12. kolovoza od ponoći do jutra kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Izraz suze sv. Lovre, koji se koristi kao pučki naziv za Perzeide, zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije, navodi Hrvatski astronomski savez. Poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao je godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Ako snimite ovaj noćašnji spektakl i želite podijelite fotografije sa čitateljima portala Gorica.info javite se na mail redakcija@gorica.info.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare