Uskoro počinje školska godina: Cilj je da se svi učenici vrate u školu, koliko god je to moguće

školska godina
Foto: Pixabay

 

Gotovo pola milijuna učenika uskoro bi trebalo u školske klupe, a sve zanima pod kojim uvjetima. Bez škole se ne može, bez školovanje djece se ne može. Strategija koja se priprema je svakako povratak djece u školske klupe, to se odnosi i na vrtićku dob i studente, s tim da su uvjeti i način na koji će se to odvijati još u izradi – kazala je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a i voditeljica Službe za školsku medicinu za Dnevnik Nove Tv.

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a
Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a

Pavić Šimetin je rekla da postoji mogućnost da se u nekim županijama odgodi početak nove godine. – Sigurno će se razmišljati i o tome, ovisno o lokalnoj situaciji neke će škole trebati se pridržavati rigoroznijih mjera, a opcija je i da u nekom području kraće vrijeme ne bude škole. Te situacije smo imali i do sada.

Učenici u dobi do 4. razreda osnovne škole u školu će ići bez maski. To je stav WHO i drugih zemalja, a za studente smo već na proljeće napisali preporuku da se nosi maska.

Vezano uz nastavu u srednjim školama, Pavić Šimetin je istaknula da oni putuju u školu, voze se javnim prijevozom te se o njima mora voditi posebna briga. Osnovna taktika je, kao što je bilo i ranije, odvajanje jednog razrednog odjela od drugog.

– Za slučaj ako se pojavi zaraza u jednom razrednom odjelu, onda je taj odjel onaj za koji će se daljnje mjere samoizolacije i praćenja obavljati, a ostatak škole može nastaviti s radom. Dakle, tu treba voditi brigu o svim situacijama kad učenici dolaze u kontakt, ulazak, izlazak, odmor, odlazak u toalet, blagovaonica…

Škole će dobiti upute da se razredi razdvoje koliko je god moguće, da nisu međusobno zajedno, da se međusobno distanciraju, ali za vrtićku dob i niže razrede nećemo računati da je distancu moguće provoditi potpuno s obzirom za karakteristike djece u toj dobi – rekla je Pavić Šimetin.

Djecu sigurno ne bi trebalo izuzimati s nastave jer ako djeci, koja su najranjivija, ne možemo omogućiti nastavu onda zapravo nismo učinili ništa, istaknula je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare