Pozor! Pretjerivanje s klimom tijekom vrućina može ozbiljno ugroziti zdravlje, upozoravaju liječnici U ljetnim mjesecima kada su vrućine velike, klima uređaji mogu pomoći kod rashlađivanja prostora, ali treba ih koristiti umjereno

klima uređaji
Foto: Pixabay

Čim su temperature zraka prešle 25 stupnjeva mnogi od nas požurili su upaliti klima uređaj u kući, stanu, automobilu, u uredu. Sretni smo kada uđemo u trgovinu i unutra nas dočeka ugodno rashlađeni prostor. Klima uređaji više nisu luksuz, postali su sastavni dio opreme naših domova i radnih prostora. Ali pretjerano snižavanje temperature na klima uređaju i neredovito održavanje mogu izazivati cijeli niz zdravstvenih problema, upozoravaju liječnici.

Klima uređaji bi trebali rashlađivati prostor na temperaturu do 7 stupnjeva nižu od vanjske temperature jer inače izlazak vani izaziva preveliki cirkulacijski šok za organizam. Tijekom korištenja klima uređaja, vlažnost treba biti između 40 i 60%, a brzina strujanja zraka najviše 0,2 m/s.

Ilustracija: Pixabay

Utjecaj klima uređaja na zdravlje

Velike temperaturne razlike mogu biti štetne za zdravlje, pogotovo za srčano-žilni sustav, pa je dobro zapamtiti da najveća razlika između unutarnje i vanjske temperature ne bi smjela prelaziti 10°C. To pogotovo vrijedi za djecu, starije, osobe s kroničnim bolestima i osobe s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom. Osjetljivije osobe ne bi trebale pretjerati s korištenjem klima uređaja kod kuće i na radnom mjestu (u uredima) jer im može uzrokovati prehladu, bolove i ukočenje vrata ili leđa. Također pazite da puhanje ne usmjerite izravno prema sebi, pogotovo ne u glavu kako ne biste zadobili glavobolje, upale sinusa, uha i očiju, neprestane infekcije dišnog sustava i psihički zamor, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Prekomjerno klimatizirana prostorija može isušiti sluznicu nosa, pri čemu slabi obrana organizma i funkcija pročišćavanja udahnutoga zraka, te se olakšava prodor uzročnika bolesti u niže dišne putove. Pretjerano koristeći klimu (kontinuirano dulje od 2-3 sata) možete izazvati začepljenost i curenje iz nosa, kihanje, crvenilo očiju i oticanje očnih kapaka.

Redovito održavajte i čistite klima uređaje
Ne zaboravite da redovito održavanje klima uređaja i ne pretjerivanje s hlađenjem omogućuje njegov pravilan rad i uštedu energije. To znači da biste trebali barem jednom godišnje pozvati servisera da vam očisti klimu.

Zrak iz klima uređaja koji se ne održavaju redovno često je loše kvalitete, a ponekad i neugodnog mirisa, što kod ljudi može izazvati neugodne reakcije, kronične bolove u kralješnici i „sindrom bolesne zgrade“. Najčešće tegobe koje su povezane sa “sindromom bolesne zgrade” su upala sluznice očiju, nosa i grla, osjećaj suhoće sluznice, kašalj, svrbež, učestalije infekcije dišnog sustava i glavobolja.

Kod malih, kućnih klima uređaja temperatura treba biti postavljena na maksimalno 7 stupnjeva hladnije nego vani jer inače izlazak vani izaziva preveliki šok za organizam. Važno je redovito tehničko održavanje klima uređaja i ne pretjerivanje s rashlađivanjem kako bi se osigurala kvaliteta zraka koji udišemo u klimatiziranoj prostoriji, te omogućio njegov pravilni rad i uštedu energije.

Ako nemate klima uređaj, može pomoći i ventilator jer naši roditelji, bake i djedovi živjeli su bez klima uređaja i i tijekom ljetnih vrućina nisu imali upale sinusa, glavobolje ili upale očiju.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare