Ovo morate znati: Zašto je važno prati voće i povrće prije jela i kako time štitite vlastito zdravlje Razina ostataka pesticida obično se smanjuje pranjem, guljenjem, kuhanjem i cijeđenjem

Pesticidi, odnosno sredstva za zaštitu bilja, su proizvodi kemijskog ili biološkog porijekla namijenjeni zaštiti biljaka od raznih bolest, korova, štetnika i dr. Gotovo svi pesticidi svrstani su u određenu skupinu otrova, a mnogi su i dokazano kancerogeni, toksični te vrlo štetnog utjecaja na okoliš i podzemne vode. Pesticidi su potencijalna opasnost za ljudsko zdravlje i iziskuju naš pojačan oprez, kao i strogo pridržavanje uputa o njihovoj primjeni, ističu u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu. Kako bi se spriječilo da ostaci pesticida u hrani budu veći od maksimalno dozvoljenih koncentracija, koje nisu štetne za zdravlje potrošača, potrebno je provesti niz mjera prije, tijekom i nakon vegetacije. Najvažnija preventivna mjera je pravilna uporaba pesticida uz strogo pridržavanje uputa o primjeni, savjetuju iz Hrvatskog centra za poljoprivredu i hranu.

Kako nastaju ostaci pesticida u hrani?

Razina ostataka pesticida ovisi o količini primijenjenog sredstva, vremenskom periodu koji je prošao od zadnjeg tretiranja kulture (tzv. karenci), broju primjena, fizikalno-kemijskim svojstvima sredstva i o poljoprivrednoj kulturi na kojoj se sredstvo primjenjuje. Nepravilna primjena pesticida najčešći je uzrok prisutnosti ostataka većih od dopuštenih. Posljednjih godina, naročito od kada je Hrvatska punopravna članica Europske unije, pojačana je kontrola hrane i hrane za životinje te je znatno povećan i broj laboratorijskih analiza na ostatke pesticida.

Kako smanjiti ostatke pesticida u namirnicama?

Razina ostataka obično se smanjuje pranjem, guljenjem, kuhanjem i cijeđenjem. Razina ostataka pesticida u krajnjem konzerviranom proizvodu, može se smanjiti postupcima pranja, blanširanja, guljenja, kuhanja, ali njihova se razina može i povećati tijekom obrade. Povećava se, na primjer, proizvodnjom ulja iz uljarica i maslina ili u procesu sušenja voća i proizvodnje koncentrata rajčice zbog gubitka vode tijekom procesa.

Većina pesticida primjenjuju se direktno na usjeve, što znači da se većina ostataka pesticida nalazi na vanjskim površinama, a mogu biti uklonjeni ljuštenjem, pranjem ili guljenjem. Na primjer, većinu ostataka pesticida općenito sadrže ljuske žitarica, kora voća i vanjski listovi povrća, kao što je zelena salata. Njihovim uklanjanjem možemo smanjiti razinu ostataka u pripremljenoj hrani. Ispiranjem se također smanjuje razina ostataka koja se nalazi na površini ploda.

Kako bi se smanjili ostaci pesticida u hrani potrebno je:

  • Temeljito ispiranje voća i povrća vodom: potrebno ih je očistiti pomoću spužvice/četke i oguliti ih, tako ćemo uklonit većinu postojećih, površinskih ostataka, zajedno s preostalom prljavštinom (površinsko čišćenje  neće ukloniti ostatke pesticida koji su apsorbirani tijekom rasta voća ili povrća, kada su sredstva za zaštitu bilja primijenjena prije berbe).
  • Kuhanje ili pečenje namirnica može dodatno smanjiti ostatke nekih pesticida.
  • Uklanjanje masti od mesa (ostaci nekih pesticida koncentriraju se u masti, ukoliko su životinje hranjene hranom tretiranom pesticidima).

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare