Uskoro kreću prijave: Za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fond daje 203 milijuna kuna Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava

Fond za zaštitu okoliša
Foto: Pixabay

Ako želite promijeniti stolariju na kući, krov ili obnoviti fasadu onda je pravo vrijeme da prikupite svu potrebnu dokumentaciju i prijavite se na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji daje bespovratna sredstva za financiranje energetske obnove obiteljskih kuća. Zaprimanje prijava započinje 1. rujna, a na raspolaganju je 203 milijuna kuna od čega je 32 milijuna kuna namijenjeno socijalno ugroženim skupinama.

Na javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani čije kuće imaju više od 50 posto površine namijenjene stanovanju, do 3 stambene jedinice ili kvadraturu do 600 m2. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća u potpunosti legalna. Mogućnost prijave ovisi i o energetskom razredu pa se tako mogu prijaviti građani kontinentalne Hrvatske za obnovu kuća energetskog razreda D ili niže, odnosno građani primorske Hrvatske čije kuće imaju energetski razred C ili niže.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

Cilj programa je potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Na taj će se način smanjiti količina potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora odnosno osigurati energetske i financijske uštede te povećati kvaliteta boravka u prostoru. Građanima će se tako, neovisno o lokaciji, do 60 posto sredstava sufinancirati povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, stropa, poda, krova, zamjena stolarije energetski učinkovitijom te ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije.

Novost od ove godine je i način prijave te će se za sredstva biti moguće prijaviti isključivo putem sustava za e-Prijave na javne pozive Fonda. „Svjesni smo da će ovaj način prijave za dio građana predstavljati izazov. Upravo zato smo osigurali energetske certifikatore koji će građanima pomoći u ispunjavanju obrasca i prikupljanju dokumentacije potrebne za prijavu. Za tu uslugu ćemo korisnicima odobriti trošak i do 500 kn“, pojasnio je Siniša Kukić, direktor Fonda, uz napomenu da će trošak biti prihvatljiv samo za korisnike kojima sufinanciranje bude odobreno i koji provedu obnovu.

Za prijavu je potrebno pripremiti elektronske verzije (scanove) dokaza o prebivalištu, vlasništvu i zakonitosti građevine, ponudu izvođača, kao i ostalu dokumentaciju koja se navodi u tekstu Javnog poziva.

Vlasnici kuća očito su jako zainteresirani za dobivanje sredstava od Fonda jer ih je već više od 2000 otvorilo korisnički račun i počelo unositi podatke i potrebnu dokumentaciju za planirane projekte obnove u sustav za e-prijave.

Iznosi sufinanciranja

Iznosi sufinanciranja

Kuća s mjerama

Obiteljska kuća
Izvor: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare