Ako ste u samoizolaciji zbog koronavirusa: Donosimo kolika će vam biti plaća i tko će vam je isplatiti Zaposlene osobe koje imaju veliku plaću dobit će naknadu od 4257,28 kuna mjesečno odnosno manje nego što bi dobili za ”klasično” bolovanje

plaće hzzo
Foto: Pixabay

Za osobe kojima se utvrdi privremena nesposobnost za rad zbog samoizolacije ili karantene otvara se bolovanje na račun države od prvog dana (za razliku od ”klasičnog” bolovanja), a naknada koju će osoba dobiti za vrijeme provedeno u samoizolaciji ili karanteni ne može biti veća od 4257,28 kuna mjesečno.

To je iznos mjesečne plaće za puno radno vrijeme koji će isplatiti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. To pak znači da će osobe koje inače imaju znatno veću plaću od navedenog iznosa dobiti manju naknadu od one koju bi dobili za ”klasično” bolovanje.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje do sada je za trošak bolovanja zbog izolacije zbog koronavirusa, koje se posebno šifrira (prema šifri D0), isplatio oko 24,5 milijuna kuna, piše Glas Slavonije.

Naime, od početka epidemije liječniku se s mogućim otvaranjem bolovanja na teret HZZO-a zbog samoizolacije javila 21.471 osoba, no neki su u dogovoru s poslodavcem koristili godišnji odmor, ili ako su bili u mogućnosti radili su od kuće, pa u HZZO-u napominju da nisu svi koristili mogućnost naknade na teret HZZO-a.

Prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pokriva u cijelosti troškove zdravstvenih usluga odnosno zdravstvene zaštite vezanih uz zarazne bolesti za koje je zakonom određeno provođenje mjera za sprječavanje njihova širenja, odnosno za sve osobe kojima je samoizolaciju kod kuće ili u karanteni u bolnici odredio nadležni epidemiolog ili granični sanitarni inspektor.

Takve mjere određuju se kliconošama ili osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama.

U tom slučaju, na temelju medicinskih indikacija, izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite utvrđuje privremenu nesposobnost, odnosno spriječenost za rad.

Kod “klasičnog” bolovanja naknada za prva 42 dana iznosi 70 do 100 posto plaće, ovisno o tome kako je regulirano kolektivnim ugovorom, ugovorom o radu ili zakonom, a isplaćuje ju poslodavac.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare